Font:https://cursosenabierto.uca.es/
YouTube para editar tus vídeos.
Una de las preguntas que más nos hacen en nuestro servicio de asesoramiento sobre contenidos digitales es la siguiente:
¿Que programa puedo usar para editar vídeo que sea sencillo de usar?
Y desde hace un tiempo la respuesta que damos no es ni Windows Movie Maker, ni iMovies, ni Premiere, etc. La respuesta es siempre la misma: el editor de vídeos de YouTube.
Y es que a día de hoy si lo que se quiere es realizar una sencilla edición de vídeo, con el objetivo de colgarlo en YouTube y sin tener que manejarse con engorrosos parámetros de vídeo lo mejor es usar el editor de vídeos que YouTube tiene disponible en su web.
La herramienta está disponible en la dirección http://youtube.com/editor y permite realizar las siguientes acciones:
- Combinar vídeos e imágenes que hayas subido así como vídeos de otros usuarios de YouTube que hayan sido publicados con licencia Creative Commons.
- Recortar todos esos clips de vídeo.
- Añadir música a los vídeos utilizando para ello la biblioteca de audio de YouTube.
- Personalizar los vídeos con herramientas y afectos especiales.
¿Qué podemos hacer combinando todas estas acciones?
Pues podemos hacer bastante. Un posible ejemplo donde integremos todo lo que se puede hacer mediante estas acciones podría ser crear un vídeo donde se combinen imágenes nuestras, trozos de vídeos nuestros, trozos de vídeos de otros usuarios de YouTube, a estos trozos de vídeo podemos aplicarle efectos visuales de varios tipos, y entre ellos pueden unirse mediante transiciones. También podríamos colocar sobre los vídeos los textos que se quisieran así como ponerle los clips de música de fondo que queramos seleccionados desde la biblioteca de audio de YouTube.
En resumen lo que nos permite obtener el uso de estas acciones es una edición de vídeo muy sencilla pero con un resultado resultado muy completo.
Tratándose de un editor sencillo evidentemente hay cosas que no se podrán hacer como por ejemplo:
- Superponer dos o más vídeos, es decir solo podrán combinarse vídeos de manera secuencial.
- Superponer imágenes encima de los vídeos.
¿Es difícil utilizar este editor?
Nada más lejos de la realidad, la curva de aprendizaje de este editor es totalmente plana, de hecho se puede aprender a usar el editor en una hora y aprovechar de esta forma toda su funcionalidad desde un primer momento.
¿Qué ventajas y desventajas tiene este editor frente a otros?
La principal ventaja es que existen una serie de cuestiones que hay que tener en mente a la hora de editar vídeo que al utilizar este editor ya no es necesario tenerlos en cuenta. Estas cuestiones son todos los parámetros necesarios para crear un proyecto de edición de vídeo así como para realizar la exportación final de un vídeo. Utilizando este editor podemos prescindir de un plumazo de tener que pensar en todas estas cuestiones ya que no nos van a hacer falta.
Una segunda ventaja es que el editor permite realizar de principio a fin todo el proceso de edición comenzando por la subida de los vídeos iniciales a YouTube, y terminando en la publicación del vídeo en la plafatorma, así que no necesitamos herramientas externas para completar ningún paso de este proceso.
Otra gran ventaja es que al trabajar en la nube podremos realizar la edición de vídeo desde cualquier ordenador simplemente accediendo a nuestra cuenta de YouTube (Google) desde un navegador.
Finalmente la ventaja general mas importante que ofrece respecto a otros editores es su facilidad y sencillez de uso que hace que cualquier persona sin conocimientos previos de edición de vídeo pueda, empezando de cero, en unas pocas horas publicar sus propias producciones.
Las desventajas no son realmente desventajas, simplemente son diferencias funcionales con los editores de vídeo clásicos comerciales que son mucho más completos. Aparte de las acciones descritas al principio de este artículo el editor poco más puede hacer, así que acciones como superponer vídeos, utilizar capas de croma, uso de máscaras, componentes 3D, edición avanzada del audio, efectos complejos, etc. no se podrán realizar desde este editor.
Si no necesitamos hacer una producción de vídeo que necesite de efectos y composiciones complejas este editor de YouTube nos vendrá como anillo al dedo ofreciéndonos una curva de aprendizaje plana, una sencillez de uso enorme, y unos resultados realmente interesantes.
Editor:
Ayuda:
https://support.google.com/youtube/answer/183851?hl=es
A veces cuando trabajamos con vídeo buscamos rápidez y sencillez en la edición, y no complejas aplicaciones. En estos casos una opción a tener en cuenta es el editor que viene integrado en YouTube y al que se accede desde:
No te vuelvas loco con los editores de vídeo. ¡Edita con YouTube!
En este artículo vamos a hacer una mínima introducción sobre las capacidades de la herramienta y veremos un vídeo que entra en profundidad en todos los aspectos de la herramienta.
Utilizar esta aplicación web ofrece ciertas ventajas respecto al uso de herramientas clásicas de edición digital de vídeo:
- Sencillez extrema
- Ausencia de parámetros de configuración al crear el proyecto ni en la exportación del vídeo.
- Uso online de la herramienta. No se necesita instalar nada en el ordenador, se accede a la herramienta desde cualquier navegador.
- Distribución del resultado de la edición en YouTube de manera inmediata.
- Disponibilidad de infinito contenido de vídeo de terceros para utilizar en nuestra edición.
- Disponibilidad de librería de audio.
- Despreocupación por la gestión de los archivos fuentes de vídeo. Se suben a YouTube y ahí los tenemos disponibles para usarlos el la edición.
También es cierto que ofrece alguna desventaja respecto a las aplicaciones avanzadas de edición:
- Poca flexibilidad en el uso de las herramientas.
- No es adecuado para ediciones complejas o largas.
- No permite superponer vídeos.
- Interfaz de uso web a veces incómodo.
Viendo estas ventajas y desventajas es evidente que la sencillez está reñida con la flexibilidad, así es. Esta herramienta ofrece una sencillez extrema a costa de perder versatilidad, pero también es cierto que muchas veces no necesitamos esa versatilidad y con las herramientas básicas de este editor tenemos suficiente para cumplir con nuestras pretensiones.
Las acciones básicas con las que vamos a realizar la edición son las siguientes:
- Utilizar vídeos propios y de terceros en nuestros proyectos.
- Cortar vídeos.
- Concatenar vídeos.
- Añadir audio desde la librería de YouTube.
- Aplicar efectos a los vídeos.
- Aplicar transiciones a los vídeos.
Tras leer todo lo anterior, sabiendo ya por encima lo que hace este editor, os animo a que veáis el vídeo para aprender a editar vídeos con esta herramienta.
Font:http://campusextensrecursos.uib.es
Contextualitza vídeos de pel·lícules i sèries de TV amb Dive
Dive és una aplicació per a dispositius mòbils o smartphones i televisions intel·ligents o smartTV, que proporciona als usuaris un accés interactiu en temps real a una gran quantitat d’informació contextualitzada sobre els més de 4.000 títols de pel·lícules i sèries de televisió que configuren la seva base de dades.
Aquesta eina conté un catàleg de sèries i pel·lícules emmagatzemades a la seva plataforma. Quan els usuaris les reprodueixen, per sincronització del so, l’aplicació mostra al dispositiu totes les referències de continguts extra de la sèrie o pel·lícula seleccionada.
Dive ofereix una experiència amplificadora, que proporciona un accés interactiu en temps real a informacions de qualsevol escena en qualsevol moment.
Així mateix, representa una novetat quant a la contextualització de publicitat televisiva dirigida, que combina el context adequat i els espectadors adients.
L’aplicació identifica i analitza peces d’informació sobre gent, llocs, situacions, productes i marques relacionats amb els vídeos que, automàticament, són etiquetats amb metadades contextuals.
També crea gràfics de coneixement identificant les correlacions, atributs i altres connexions de milions d’objectes a partir de l’escena visionada, amb la finalitat de crear un web immersiu de descobriments contextuals.
Alhora, permet fer una anàlisi conductual a través de la tecnologia de reconeixement automàtic de continguts (ACR) i fer un seguiment de quins són els que està mirant l’usuari. Dive pot monitoritzar el context dins del contingut (metadades) amb el qual un espectador s’enganxa.
La tecnologia emprada per l’aplicació es basa en principis de l’aprenentatge automàtic (machine learning). És una eina automatitzada que, a través d’algoritmes i acceleradors d’intel·ligència artificial, reconeix i etiqueta ítems i objectes d’interès amb metadades contextuals a cada fotograma del vídeo.
Per començar a utilitzar l’aplicació, el primer que hem de fer és descarregar-la i seguir les instruccions per crear un perfil d’usuari, aleshores hem de donar permís a Dive per accedir al micròfon del dispositiu.
A continuació tindrem accés a l’emissió en directe de canals de televisió i podrem explorar el catàleg de títols. Una vegada seleccionada la sèrie o pel·lícula, hem de fer clic al botó superior, que els usuaris de Shazam reconeixeran immediatament, per escoltar l’emissió del vídeo que s’està reproduint i sincronitzar-s’hi.
Els usuaris poden desar els continguts desitjats prement els botons amb forma de cor de les fitxes per tal d’accedir-hi més tard; també es poden afegir continguts a una fitxa si la trobam incompleta i disposam d’informació.
URL: <https://dive.tv>
URL, descàrrega per a IOS: <https://itunes.apple.com/dive>
URL, descàrrega per a Android: <https://play.google.com/dive>
Propostes didàctiques
- Introduir determinades àrees curriculars a través del visionament de sèries i pel·lícules per estimular l’interès i propiciar pluges d’idees.
- Fomentar l’esperit crític i el debat posterior al visionament del material audiovisual respecte de temes d’interès; amb dades concretes gràcies a l’aplicació.
- Adquirir nous conceptes i/o aclarir idees complexes, en definitiva, fer servir el material audiovisual per raonar sobre determinats estudis.
- Són multitud de temes, de dades històriques, noms, continguts, idees, etc. que podem extreure de les sèries i pel·lícules i que podem fer servir com a recursos d’aprenentatge.
Crea video interactius amb Playposit
Playposit.com és un entorn d’aprenentatge en línia que permet crear i compartir videolliçons interactives. Els recursos audiovisuals es transformen en experiències d’aprenentatge actives, on els estudiants interactuen amb els continguts a través d’activitats que han de respondre al llarg de la visualització.
Playposit ofereix la possibilitat de compartir vídeos, en els quals s’afegeixen preguntes interactives, així com de proporcionar diferents itineraris de visualització; a més, també s’hi poden inserir altres mitjans. Els alumnes hi poden accedir tant des de dispositius mòbils com des de dispositius web. La plataforma conté un banc de vídeos educatius per crear continguts, que es poden compartir en qualsevol sistema de gestió de l’aprenentatge (learning management symtem), com és Moodle, atesa la seva alta compatibilitat. Així mateix, és una eina idònia per introduir la metodologia flipped classroon a les classes.
Ens hi podem registrar molt senzillament i provar la versió gratuïta de l’eina donant una adreça de correu electrònic i emplenant algunes dades. Una vegada completat el registre, accedim a l’escriptori principal, que permet veure i completar el nostre perfil, dissenyar càpsules de vídeo i gestionar les classes i els estudiants.
Per afegir alumnes a les classes, els hem de demanar que també es registrin a la plataforma.
En primer lloc, cal crear les classes perquè els alumnes s’hi afegeixin proporcionant-los el serch code, que trobarem al nostre perfil i que haurem de compartir amb ells.
A cada classe li assignarem els vídeos triats des de Video Bulb.
Una vegada elegit el vídeo desitjat, la versió gratuïta ens ofereix tres possibilitats: afegir preguntes d’opcions múltiples, afegir preguntes de resposta oberta per redactar i, finalment, afegir comentaris per fer reflexionar els alumnes en un moment determinat del vídeo.
Podrem compartir molt fàcilment les nostres creacions amb els alumnes i col·legues docents.
URL: <https://www.playposit.com/>
Tutorials:
Crea vídeos amb Quik GoPro des del telèfon o la tauleta tàctil
Quik GoPro és una aplicació d’edició automàtica de vídeos per a dispositius mòbils. Abans es denominava Replay; actualment, la comercialitza la reconeguda GoPro, empresa especialitzada en la producció de càmeres personals d’alta definició.
L’aplicació és totalment gratuïta i està disponible per a dispositius IOS i Android, ja siguin telèfons intel·ligents o tauletes tàctils. Només cal connectar-se a App Store o Google Play, descarregar-la i instal·lar-la.
És recomanable configurar algunes opcions que consideram interessants, com la funció de creació automàtica de vídeos, mitjançant la qual l’aplicació crea un vídeo automàticament amb els vídeos que hem anant desant al nostre dispositiu durant la setmana. Podem desar aquest vídeo o compartir-lo després de modificar-lo, si és necessari. També és important activar l’opció de desar vídeos en alta qualitat: 1080 HD.
Fent clic al botó de crear accedirem a les fotos i als vídeos del nostre dispositiu, i, també, a les imatges i als vídeos dels nostres perfils d’Instagram o Facebook. Podem afegir-los per ordre o recol·locar-los; només cal sostenir el vídeo i arrossegar-lo. Una vegada importats a Quik després de seleccionar-los, fem clic al botó OK. Automàticament, l’aplicació ens crea un vídeo.
Sota aquest vídeo apareixen els botons dels temes o plantilles, amb efectes visuals (música disponible inclosa). Podem anar fent proves fins que trobem el que millor s’adapti a les nostres necessitats. Amb els botons de la part inferior, d’esquerra a dreta, podem afegir més vídeos o imatges, canviar la música, editar els clips i les imatges, i la qualitat del vídeo, i descarregar-lo o desar-lo.
Fent clic al botó central accedim als vídeos i a les imatges que configuren el nostre vídeo. Podem crear portades i contraportades, afegir text damunt els vídeos o les imatges, eliminar-ne, afegir-ne, duplicar-ne, a més d’enfocar la part que volem mostrar de les imatges emprades. Després, triam les opcions de desar i compartir a les xarxes socials disponibles que ens interessin.
URL: <https://quik.gopro.com/es/>
Propostes didàctiques
- Crear càpsules d’informació en format vídeo (preferiblement, d’uns 3 minuts o de menys de 7 minuts) sobre diferents temes relacionats amb l’assignatura. Poden servir tant per contextualitzar com per tancar continguts, i esdevenen molt útils per captar l’atenció dels estudiants.
- Crear tutorials sobre protocols, i sobre programari o eines TIC que hagin de fer servir el estudiants.
- Demanar als estudiants la creació de vídeos de curta duració, i compartir-los a Moodle i/o a les xarxes socials, per constatar que els alumnes han assolit els objectius d’una lliçó, un tema, una lectura, etc.
- Els alumnes podem acompanyar els treballs d’exposició o l’entrega de treballs amb la realització de vídeos, en grup o individualment.
- Promoure el debat i la discussió a partir de vídeos fets pel professor o pels alumnes.
GoPro Quik app d’edició: videotutorial en castellà
Exemple de vídeo
Showbox, eina de creació de vídeos en línia
Showbox és una eina de creació i producció de vídeo en línia. No cal descarregar-se a l’ordinador cap aplicació, ja que treballa al núvol. Permet crear vídeos directament des del navegador d’una manera senzilla i intuïtiva, amb uns resultats de qualitat. Multitud de webs coincideixen a assenyalar les possibilitats de personalització que aquesta eina permet.
La plataforma facilita a l’editor multitud de recursos gràfics i funcions per aplicar al vídeo, com ara: transicions, introducció de text, música i fotos, canvi de fons, etc. A més, la llibreria multimèdia pròpia de Showbox ens connecta amb els recursos gràfics i públics de Fickr i Instagram, que podrem integrar en el vídeo. Així mateix, si volem inserir els recursos propis desats a l’ordinador, o al núvol de Drive i Dropbox, també ho podrem fer amb facilitat.
Imatge: llibreria multimèdia
És una eina en expansió i disposa d’un canal de YouTube propi on trobam diversos tutorials per observar amb detall el maneig de les possibilitats que Showbox ofereix.
URL: https://showbox.com/
Funcionament de l’aplicació
El primer pas és accedir a la pàgina principal https://showbox.com/ per registrar-nos-hi a través de l’opció «Sign Up». L’eina és totalment gratuïta. A continuació, ens trobarem amb l’opció «Start your first video», que serveix per iniciar el projecte, i de la qual haurem de seleccionar la temàtica fent servir una de les múltiples plantilles existents amb «Choose Theme».
Al quadre que es visualitza a l’esquerra de la pantalla hem de facilitar les dades següents:
- Nom del vídeo: «Show».
- Nom del creador.
- La presència o no d’àudio en la nostra creació, que decidirem amb l’opció «Play opener sound».
- I, finalment, el nombre d’imatges permeses a la plantilla (diferent a cadascuna), que afegirem utilitzant «Add up to images». Les imatges es podran pujar a través de les opcions que hem esmentat més amunt. Aquestes imatges serviran de portada, contraportada, i també per a informació intermèdia.
Arribats a aquest punt, hem de seleccionar «Next» i anar afegint la informació que es demana. Destacam, també, que se’ns permet incloure un enregistrament previ de captura de vídeo que podem realitzar directament a través de la càmera de l’ordinador, o bé podem incloure un arxiu de vídeo ja desat al nostre ordinador.
Finalitzat aquest procés, a la pantalla apareixerà l’opció «Go to my shows»; la seleccionarem, i des d’aquesta podrem: modificar el vídeo realitzat, eliminar-lo o visualitzar-lo.
A l’opció de visualitzar es presenta, a més, la possibilitat de pujar el vídeo, compartir-lo i incrustar-lo, molt útil per compartir-lo en plataformes de teleeducació, com ara Moodle.
Propostes didàctiques
Didàcticament, Showbox és un recurs que ofereix diverses possibilitats, totes emmarcades sota una perspectiva de motivar l’usuari per l’atractiva i dinàmica manera de mostrar els continguts. Algunes propostes didàctiques per al seu ús podrien ser les següents:
- Presentar un currículum original i diferent.
- Donar a conèixer els objectius, continguts, expectatives i exigències d’avaluació de qualsevol matèria; en definitiva, la presentació d’una assignatura.
- Visualitzar diferents punts de vista d’una unitat didàctica o tema d’una assignatura de forma breu, resumida, essencial.
- Que l’alumnat utilitzi Showbox per realitzar algun tipus d’exposició oral en públic, que elabori alguna presentació digital en format vídeo per atraure l’interès del públic i que iniciï la seva presentació.
- Etc.
Recursos
Blogs que parlen de Showbox:
- http://parapnte.educacion.navarra.es/2016/06/16/showbox-edicion-de-videos-online-con-calidad-de-estudio/
- http://www.genbeta.com/paso-a-paso/probamos-showbox-una-herramienta-
- para-editar-videos-desde-el-navegador
- http://www.trucosnoticia.com/probamos-showbox-una-herramienta-para-editar-videos-desde-el-navegador/
Exemples d’ús:
- https://www.youtube.com/watch?v=ra549mgRZsk
- https://www.youtube.com/watch?v=psRveOn0eMQ
- https://www.youtube.com/watch?v=VntSEB-GBdk
- https://www.youtube.com/watch?v=V5636HFHcPQ
- https://showbox.com/watch.html?episode_id=574f05b900556c213ffdff74
- https://www.youtube.com/watch?v=dUXRnROwEto
MOOCNOTE: una eina de gestió de vídeo ideal per a la classe inversa
MoocNote és una eina que ajuda a implementar la metodologia de classe inversa (flipped classroom), molt útil per a tots aquells professionals que utilitzen el recurs del vídeo en les seves pràctiques d’ensenyament.
Aquesta eina és capaç de crear una biblioteca personal dels vídeos que ens interessen o dels que el professorat ha compartit amb nosaltres a través de YouTube, Dropbox o Google Drive. El més interessant és que ens permet incorporar notes, comentaris i preguntes als vídeos que anam mirant, els quals podem organitzar en col·leccions per poder-los consultar en qualsevol moment.
La importació és immediata; només s’ha de proporcionar l’adreça URL del vídeo i es pot començar a veure de seguida.
Interfície de MoocNote
El servei MoocNote ofereix un «client» integral per veure el vídeo i fer anotacions mentre aquest vídeo es veu en marxa. Llavors, ens registram amb un compte nou o bé a través d’un compte ja existent de Facebook, o de Google+.
Cada nota que inserim correspon a un punt d’inserció en el vídeo. Per aquesta raó, en veure les notes, i clicant-hi a sobre, podrem anar automàticament al punt d’inserció i veure el vídeo directament.
Pantalla per introduir les anotacions
A més, com que totes les notes de tots els vídeos s’emmagatzemen a MoocNote, es poden consultar en qualsevol moment, ja que queden guardades per sempre.
Llista de les notes que hem inserit a la col·lecció de vídeos
Una altra opció interessant de MoocNote és la possibilitat de compartir una col·lecció de vídeos amb una persona o un grup. De la mateixa manera, la persona que rebi la invitació i l’accés al vídeo podrà inserir-hi notes, preguntes, o bé contestar-les i compartir-les amb el grup, inserir-ne, i convidar les persones amb les quals s’ha compartit el vídeo a respondre-les. També és molt destacable que MoocNote és completament lliure i sense publicitat.
Compartir una col·lecció
Propostes didàctiques
- De forma col·laborativa, el grup classe podrà respondre a preguntes que el professor ha deixat plantejades.
- Crear una col·lecció de vídeos del MOOC que realitzam per poder tenir disponibles les anotacions que anem deixant.
- Compartir, amb un grup de companys, biblioteques de vídeos per a la consecució d’objectius d’aprenentatge.
Tutorial
http://www.moocnote.com/manual
Exemple
Explorar el món a través dels ulls d’una altra persona. Periscope TV
Periscope és una aplicació per visualitzar, emetre i compartir vídeos reproduïts en temps real (streaming), des de dispositius mòbils o tauletes tàctils IOS i Android. Al començament del 2015, va ser adquirida per Twitter, i la seva presentació oficial va ser el març del mateix any; va superar els 10 milions de comptes dins els quatre mesos següents.
Apple la va anomenar l’aplicació de l’any. Actualment, s’hi han emès més de 200 milions de vídeos, i cada dia se’n visualitzen l’equivalent a 110 anys, com publica Periscope al seu blog de Medium.
Una vegada descarregada l’aplicació, hem de crear un compte nou, o fer servir el nostre compte de Twitter.
La interfície del menú pot canviar en funció del dispositiu, la versió de l’aplicació i el sistema operatiu; hi trobam, emperò, les mateixes funcions, com podem veure en aquestes pantalles.
La icona amb forma de televisor ens remet a la pantalla on es mostren les emissions en viu i les emissions recents. Només són accessibles durant 24 hores, i si l’emissor ho permet.
La bolla del món ens duu a la pantalla on podem veure un mapamundi, en el qual, en cercles de color vermell, es mostren les emissions en viu, i, en color blau, els vídeos disponibles d’emissions recents. Així, podem anar descobrint què succeeix a qualsevol banda del món només fent clic damunt dels cercles; també tenim l’opció de veure una llista de les emissions destacades segons Periscope.
La icona amb forma de càmera ens permetrà emetre i iniciar una transmissió, la qual podrem configurar amb opcions com ara: compartir la nostra ubicació concreta o no, fer transmissions públiques per a tothom o privades seleccionant usuaris, triar si volem permetre l’ús del xat només per als usuaris que nosaltres seguim o per a tothom, elegir si volem compartir la transmissió a Twitter o no, i des d’on es pot seguir.
L’emissor i els espectadors veuen un vídeo, i també es mostra qui es connecta, i el nombre d’usuaris connectats; els m’agrada dels espectadors apareixen en forma de cors que aquests envien fent clic a la pantalla; els usuaris emissors van emmagatzemant cors al seu perfil: són com un índex de popularitat. Els espectadors interactuen a través del xat si està activat; poden compartir l’emissió amb els seus seguidors; i tant l’emissor com els espectadors poden bloquejar els usuaris molestos.
L’emissor pot alternar la càmera frontal i la posterior o triar-ne una lliscant la pantalla cap a baix, on, així mateix, podrà aturar la transmissió.
En acabar la transmissió, veurem les dades estadístiques de la transmissió i la podrem compartir.
La icona dels usuaris ens mostra suggeriments per seguir usuaris i tendències (podem cercar usuaris mitjançant la lupa). També accedim al nostre perfil des d’aquesta pantalla, i el podem modificar; de la mateixa manera, accedim a la configuració del compte; veurem els cors rebuts, els nostres seguidors i els qui seguim, i els contactes blocats. Podem establir les notificacions que volem rebre, l’idioma, i, també, configurar si volem desar automàticament els vídeos al nostre dispositiu. Cal recordar que els vídeos només estaran disponibles a Periscope durant 24 hores.
URL: <https://www.periscope.tv>
Propostes didàctiques
- Amb Periscope podem seguir l’actualitat in situ. Podem cercar emissions a llocs que són notícia d’actualitat.
- Podem assistir a emissions d’institucions, organismes, fundacions, en definitiva, d’experts sobre qualsevol camp d’estudi que programin emissions. Conferències, xerrades, presentacions, etc. Aquests esdeveniments se solen anunciar amb temps a través dels comptes de Twitter. A més, si som seguidors d’aquests comptes, podrem rebre notificacions quan estiguin en directe.
- Es pot fer servir com a dossier (portfolio) personal o de grup: els alumnes poden fer informes de la seva evolució de l’assignatura.
Converteix vídeos de YouTube a mp3
Amb youtube-mp3.org podem convertir fàcilment qualsevol vídeo de YouTube a mp3. És un servei en línia, gratuït, no cal registrar-s’hi per fer-lo servir. Per poder emprar-lo, hem d’introduir l’adreça web del vídeo a convertir a l’espai habilitat i hem de fer clic al botó «Converteix vídeo»; una vegada convertit, el podrem descarregar al nostre dispositiu, ja sigui un ordinador amb sistema operatiu Windows, Mac o Linux; també el podem emprar des de smartphones i tabletes IOS i Android. La conversió dura entre 3 i 4 minuts per vídeo.
El format d’àudio mp3 té un alt grau de compressió i alta qualitat; a partir de 128 kbits/s és molt aconsellable el seu ús per a la web; els arxius mp3 es reprodueixen en quasi tots els reproductors i la seva conversió des d’altres formats te un pèrdua de qualitat mínima.
URL : < Http://YouTube-mp3.org >
Propostes didàctiques
- Conversió a format mp3 vídeos com el diàleg d’una escena d’una pel·lícula, una entrevista, un discurs, un programa de televisió, una conferencia o una cançó
- Creació de podcast a partir de vídeos de YouTube
- Possibilitat de reproduir els mp3 tant a dispositius mòbils com a reproductors de mp3
Altres serveis i programes similars
- http://www.mp3rocket.com/
- http://www.vidtomp3.com/
- http://youtubetomp3.com/
- http://www.dvdvideosoft.com/
VideoNot.es: crea notes sincronitzades amb vídeos educatius
VideoNot.es és una eina gratuïta amb un gran potencial educatiu en la metodologia de classe inversa (flipped classroom), quan cursem un MOOC, i en l’aprenentatge personal propi, ja que el vídeo és un dels principals recursos d’ensenyament-aprenentatge.
Aquesta aplicació permet a l’usuari prendre notes durant la reproducció d’un vídeo en línia. El procediment és molt senzill. Tan sols haurem d’afegir l’URL del vídeo i aturar la reproducció per tal d’afegir-hi les notes i els comentaris, els quals, finalment, se sincronitzen de manera automàtica amb la reproducció del vídeo respectant-ne l’instant concret. Així, per exemple, si fem una nota al minut 5:20, bastarà anar sobre el text en l’editor i el vídeo es reproduirà automàticament a partir d’aquest minut.
Destaquem tres grans fortaleses de l’aplicació:
- La interfície és molt senzilla. Està dividida en dues àrees. La part esquerra permet reproduir el vídeo i la part dreta es presenta com un bloc de notes per afegir-hi els comentaris. Cada nota està indexada amb el temps del vídeo.
- Permet la integració amb GoogleDrive. Per tant, l’aplicació ens demana registrar-nos amb el compte de GoogleDrive. Tot el treball elaborat en notes es desarà en un arxiu publicat a Drive, al qual podrem aplicar les funcionalitats pròpies per a l’administració dels permisos a usuaris convidats, etc. D’altra banda, VideoNot.es també permet la sincronització amb les anotacions d’Evernote. En qualsevol cas, les videonotes es podran veure des de qualsevol lloc i en qualsevol moment.
3. Reconeix els vídeos de les principals plataformes educatives com ara:
Propostes didàctiques
- Permet tenir un arxiu amb totes les anotacions associat a un vídeo i desat a GoogleDrive, per treballar col·laborativament amb els companys de projecte.
- Es pot utilitzar per fer comentaris i valoracions de treballs dels alumnes publicats en format vídeo.
- Es pot emprar per a l’aprenentatge d’idiomes fent traduccions i transcripcions durant la reproducció d’un vídeo.
Exemples
Recursos
- VideoNot.es. Videotutorial sobre com fer anotacions i sincronitzar-les amb els vídeos
- Utilizar videonot.es para guiar el visionado de materiales de Youtube
- Blog Píldoras de Tic. VideoNot: Como hacer tus anotaciones y sincronizarlas con vídeos
Blubbr: crea un qüestionari a partir d’un vídeo de YouTube
Blubbr és una eina en línia i gratuïta que permet crear preguntes a partir de vídeos que estan disponibles a YouTube. Podem crear una pregunta en cada tram de 20 segons; llavors, primer es visualitza el fragment de vídeo i després apareix la pregunta.
Ho veurem així:
Treballar amb aquesta eina aporta als alumnes una altra forma d’interactuar amb els continguts d’una assignatura. Els motiva, i provoca que hagin d’estar atents al vídeo per poder contestar a les preguntes que seguiran.
Com es genera un qüestionari amb Blubbr?
- Per accedir a Blubbr és necessari disposar d’un compte de Facebook/Twitter, o bé crear-ne un de nou. Un cop registrats, podrem començar creant un «triv», en què haurem de triar un títol per poder fer el qüestionari.
- El pas següent és cercar el vídeo de YouTube sobre les escenes del qual formularem preguntes. N’hem d’enganxar l’URL al quadre de cerca.
- Afegim les preguntes que els alumnes han de contestar. Podem afegir una pregunta diferent cada 20 segons de vídeo; aquestes preguntes són d’opció múltiple: 4 opcions de resposta. També cal saber que es necessita un mínim de 5 preguntes perquè el qüestionari sigui vàlid.
- Fem clic a «Draft» per editar les preguntes tants cops com necessitem, a manera d’esborrany.
- Fem clic a «Done» per desar el qüestionari; prèviament, hem de seleccionar la categoria, afegir etiquetes; finalment, fem clic a «Publish».
- Un cop publicat, n’obtindrem el codi d’incrustació i l’URL; aleshores, podrem compartir el qüestionari a les xarxes socials o enviar-lo a través del correu electrònic.
- Podeu veure el següent videotutorial: Com puc crear un Triv per als meus alumnes amb Blubbr?
URL: <https://www.blubbr.tv/>
Propostes didàctiques
- Visionar un vídeo de manera activa i contestar preguntes per veure el grau de comprensió dels continguts explicats en un documental, en diapositives, o bé fer comprensió oral, mirar seqüències de pel·lícules, etc.
- Preparar a classe jocs tipus Trivial. Proposar als alumnes que preparin bateries de preguntes, i, també, que elaborin un vídeo i el pengin a YouTube, si fos necessari. És fonamental que els alumnes aprenguin a formular bones preguntes.
Exemples
- El tiempo prehistórico
- The story of Van Gogh
- Recognize the painting
- The Beatles triv
- Who Invented the Invention
- Los Acordes
Recursos
- Biblioteca de Triv-Blubbr classificada per categories
- En la nube TIc. Crea cuestionarios interactivos con YouTube
- Educ@nTIC. Blubbr, cuestionarios a partir de vídeos de Youtube
- Taller a Slideshare. Cuestionarios a partir de vídeos de Youtube
- Tiching. Adapta vídeos para tus alumnos con Blubbr
Visiona i comparteix vídeos de YouTube amb SafeShare.TV
YouTube és el servei de reproducció en temps real (streaming) més popular de la xarxa, però, tal vegada, veure els seus vídeos no sigui la millor experiència. Els comentaris i els anuncis destorben l’atenció, i acabam llegint-los i mirant-los en lloc de parar atenció al vídeo, que, en principi, era el que ens interessava.
Safeshare.TV és un servei que ens permet compartir vídeos de YouTube d’una manera menys desordenada i amb menys elements de distracció. Simplement, proporcionant l’enllaç d’un vídeo de YouTube es genera un enllaç personalitzat de SafeShare.TV; podem canviar el tema de nom, de fons, i podem especificar el fragment que volem compartir, i si volem permetre botons de compartició social. I també dóna la possibilitat de descarregar el vídeo.
URL: <http://safeshare.tv/>
Propostes didàctiques
- El professor comparteix un vídeo amb el alumnes per realitzar una activitat o prova d’avaluació.
- Si els alumnes han de produir un vídeo com a resultat d’una activitat o prova d’avaluació, poden compartir el resultat amb un enllaç SafeShare.TV.
Més informació
Fòrum de discussió de l’eina: support
Movenote: ideal per crear videolliçons
Movenote és una aplicació gratuÏta de la web 2.0 que permet afegir a les vostres presentacions veu i imatge d’una forma molt ràpida i amb una interfície molt intuïtiva.
És considerada una eina molt útil per potenciar la metodologia Flipped Classroom.
Hi podem crear presentacions basades en arxius que estan emmagatzemats a Google Drive, o penjar directament arxius del nostre disc dur, i emprar la càmera web com a font de captura del vídeo i de l’àudio per a l’explicació dels continguts que volem mostrar.
En sis passes tindrem una videolliçó a punt per compartir:
- Registrau-vos a Movenote; per agilitzar el procés utilitzeu el vostre compte de Google, Facebook o LinkedIn.
- Configurau Adobe Flash Player per permetre l’accés de Movenote a la vostra càmera i al vostre micròfon.
- Afegiu els continguts de la vostra videolliçó; els podeu penjar des del vostre dispositiu o des de Google Drive.
- Ordenau els continguts seguint una estructura lògica i d’acord amb el propòsit que perseguiu. Els formats que podeu utilitzar són els següents: pdf, jpg, png, ppt.
- Gravau el vostre missatge; per a això teniu dues opcions:
Opció 1. Moveu-vos entre els diferents continguts que teniu carregats mentre us gravau amb la càmera web. En qualsevol moment podeu aturar l’enregistrament per veure com queda el vostre treball, reprendre’l o repetir-lo.
Opció 2. Carregau un vídeo que tingueu desat al vostre ordinador. - Reviseu tot el vostre treball per continuar amb la publicació. És important que el títol de l’arxiu sigui intuïtiu per donar una idea encertada del contingut que podrem trobar-hi.
Un cop llesta la videolliçó, ens apareixen opcions per compartir l’arxiu a través del correu electrònic o d’un lloc web, gràcies al codi incrustat (embedded) que es genera automàticament, etc.
Podem baixar les videolliçons que elaborem o que ens agradin en format pdf, però aquest no inclourà ni el vídeo ni l’àudio gravat.
Aquestes sis passes les podeu veure explicades en el següent videotutorial:
Aquestes sis passes les podeu veure explicades en el següent videotutorial:
URL: <http://www.movenote.com/>
Propostes didàctiques
Es tracta d’una eina molt útil tant per als professors com per als alumnes.
- El professor pot crear videolliçons de les classes i després enviar-les als alumnes perquè les puguin visionar quan vulguin, i perquè puguin revisar els continguts i les explicacions del professor.
- També l’alumne pot crear en grup una videopresentació sobre algun tema d’estudi i posteriorment compartir-la amb la resta de companys.
Recursos
- Per saber més de l’eina podeu consultar aquest vídeo realitzat per Movenote.
- Videotutorial elaborat amb Movenote
- Blog 2.0: Recursos y experiencias TIC para el aula
- El vídeo següent explica en què consisteix el servei Movenote: What is Movenote?
Exemples d’ús
Screencast-O-Matic: capturador de vídeo en línia
Screencast-O-Matic és una aplicació gratuïta per realitzar screencast (gravació del que passa a la pantalla de l’ordinador); no necessita instal·lació, ja que s’hi pot accedir usant el navegador web.
És possible executar l’aplicació des de qualsevol sistema operatiu compatible amb Java. Únicament es requereix que l’equip tingui instal·lat Java 1.5 o superior.
Permet gravar vídeos d’una durada de 15 minuts, i facilita l’allotjament de les gravacions a diferents llocs:
- al servidor Screencast-O-Matic, que ens permet obtenir-ne l’URL i el codi per incrustar-les;
- al canal propi de YouTube;
- també és poden desar localment les gravacions en format: .mp4, .avi, .flv, o com a GIF animat.
URL: <http://www.screencast-o-matic.com/>
Recursos
- Manual Screencast-O-Matic. Campus Extens
CamStudio: eina per capturar l’activitat de la pantalla
CamStudio és una eina per gravar l’activitat de la pantalla del nostre PC a un arxiu de vídeo AVI o Flash (SWF). El programa funciona amb Windows 95, 98, NT 4, 2000 i XP.
La interfície del programa és senzilla; es tracta d’una finestra petita amb només uns quants botons i una barra de menús:
- Començar la gravació
- Pausa
- Aturar la gravació
- Canviar les vistes
- Anotacions de pantalla
- Gravar en Flash/AVI
URL: <http://camstudio.es/>
Accés a la descàrrega del programa: <http://sourceforge.net/projects/camstudio/>
Propostes didàctiques
- Crear presentacions que incloguin comentaris de l’autor amb àudio.
- Gravar vídeos usats per a demostracions.
- Gravar el procés d’un programa mentre aquest s’executa.
- Gravar seqüències pas a pas de l’ús d’algun programa.
- Gravar una pel·lícula.
- Convertir arxius de vídeo AVI a Flash (SWF) per visualitzar-los des de qualsevol navegador.
Recursos
- Manual CamStudio. Campus Extens
Present.me: permet afegir videopresentacions a les nostres diapositives
Present.me és una plataforma que ens permet pujar els nostres arxius PowerPoint i afegir-hi una gravació sincronitzada amb el pas manual de les diapositives i la nostra locució davant la càmera web. En la reproducció les nostres diapositives passaran al ritme que hem indicat en l’enregistrament, juntament amb la nostra imatge comentant cadascuna de les diferents diapositives que la formen.
La versió gratuïta d’aquest servei ens permet:
- 10 gravacions al mes d’uns 15 minuts de durada, i 50 MB de límit de pujada per arxiu.
- Les presentacions poden ser comentades, descarregades, incrustades en webs, blogs, etc.
- Poden ser enviades per correu electrònic i compartides a través de xarxes socials: Facebook, Google+, Twitter, Linkedin.
- Les presentacions sempre són públiques mitjançant un enllaç URL.
URL: <https://present.me/content/>
Procediment per utilitzar aquesta eina
-
-
- Primer de tot ens hem de registrar a Present.me i crear-hi un compte.
- Tot seguit, a l’escriptori apareix un botó, «Create», que ens porta a dues pestanyes: «Upload» i «Record». I, per aquest ordre, el que hem de fer és pujar l’arxiu (PPT, PPTX o PDF) i, després, hi hem d’afegir les descripcions de la presentació.
- Després passem a l’opció «Record», la qual ens permet sincronitzar manualment el pas de les diapositives amb la gravació de l’àudio i el vídeo de la càmera de l’ordinador.
- Un cop acabada la gravació podem visualitzar-ne el resultat a «end & preview»; si tot és correcte donem a «Publicar» per compartir-ho.
-
Propostes didàctiques
És una eina molt útil per al context educatiu, tant per a professors com per a alumnes; facilita l’elaboració de materials didàctics. Alguns exemples en poden ser els següents:
- Elaboració de videopresentacions de treballs de classe per part dels alumnes.
- Ampliació de continguts de classe com a suport per als alumnes.
- Explicacions de treballs, projectes, pràctiques, etc. per incloure-les als cursos de Moodle.
- Resolució de dubtes compartits pel grup classe.
- Narració de documents amb suport gràfic.
Recursos
- Tutorial Present.me
- Cerca presentacions Present.me al repositori de la plataforma
- Garr Reynolds (Presentation Zen)
- Presentació de dos alumnes del maneig de l’eina Screen Capture
Utilitats educatives dels videotutorials
A continuació presentam propostes didàctiques per la utilització dels videotutorials a les seves classes:
Activitats pel professor:
- Realitzar videotutorials amb l’explicació i comentaris d’àudio pels nostres alumnes sobre dubtes de com fer una activitat.
- Fer vídeos per ser usats com a demostracions.
- Capturar bocins d’una pel·lícula en línea per poder-ho utilitzar en propostes didàctiques a classe
- Elaborar vídeos de treballs de classe pas a pas: elaboració de mapes conceptuals i esquemes, explicacions de conceptes sobre imatges, vídeos, mapes geogràfics, etc.
- Realitzar videotutorials d’eines 2.0 que utilitzarem a classe amb els nostres alumnes.
- Podem crear una sèrie de vídeos per respondre a les preguntes més freqüents
Activitats pels alumnes:
- Plantejar activitats perquè siguin els nostres alumnes els que elaborin els videotutorials. Per exemple: com usar els marcadors socials Diigo, com publicar una presentació a Slideshare, etc.
Publicar i difondre els videotutorials:
- Podem realitzar el vídeo i compartir la url a través de correu electrònic del moodle.
- Podem publicar el videotutorial a youtube i compartir la seva url.
- Podem inserir-lo en l’assignatura moodle
En definitiva, aquestes aplicacions són ideals per elaborar videotutorials sobre qualsevol contingut que vulguem explicar als nostres alumnes i alguns d’ells permeten capturar imatge, molt útil per inserir en documents de text.
Wink: creació de tutorials i presentacions basats en la videocaptura de la pantalla del nostre ordinador
Wink és una eina gratuïta per a la plataforma PC. Ens permet crear tutorials i presentacions basats en la videocaptura de la pantalla del nostre ordinador. El més destacat és que permet fer anotacions en les captures; i afegir-hi títols, quadres de text, botons de desplaçament, etc., que permetran que l’usuari pugui interaccionar amb la presentació.
[Imatge extreta de: <Debugmode.com>]Podem exportar el resultat de la captura com una animació en format .swf (Flash), PostScript, PDF o HTML (d’aquesta manera, podem emprar-lo com si es tractés d’un capturador de pantalla).
Aquesta eina ha estat el tema central del curs de formació de Campus Extens Elaboració de videotutorials.
URL per descarregar l’eina: <http://www.debugmode.com/wink/download.htm>
Propostes didàctiques
És molt interessant des del punt de vista pedagògic. Ensenyar i aprendre usant aquests materials pot resultar molt més agradable i eficaç per als nostres alumnes.
- Aquesta aplicació és molt recomanable per mostrar als alumnes procediments per aprendre a usar eines tecnològiques com ara la utilització de funcions de Moodle.
- Solucionar dubtes dels alumnes. Podem capturar la pantalla del nostre ordinador i afegir-hi anotacions per als alumnes.
Recursos
- Manual Wink. Campus Extens
Exemples d’ús
- Podeu veure exemples de com realitzar alguns procediments amb l’eina Moodle a l’adreça següent del portal de Campus Extens.
Jing: eina gratuïta per capturar imatges i vídeos del que passa a la pantalla de l’ordinador
Jing és una eina gratuïta de captura d’imatge i de vídeo per a PC i Mac que s’integra perfectament en l’escriptori. Ens permet editar les captures d’imatges per afegir-hi text, quadres, fletxes; podem desar-les amb l’extensió .png.
De la mateixa manera, podem realitzar captures de vídeo de pantalla completa o d’alguna secció de la pantalla amb àudio, i posteriorment guardar-ho en format .swf.
L’aplicació ens permet pujar al servidor screencast de Jing les nostres captures i compartir-ne l’URL, o bé desar-les al nostre disc dur.
[Imatge extreta de: <Techsmith.com>]Aquesta eina ha estat el tema central del curs de formació de Campus Extens Elaboració de videotutorials.
URL: <http://www.techsmith.com/download/jing/>
Propostes didàctiques
Té una gran potencialitat en el context educatiu, ja que permet al professorat resoldre dubtes mitjançant la realització de videotutorials senzills i molt visuals.
- Realitzar videotutorials amb l’explicació i els comentaris d’àudio per als nostres alumnes sobre dubtes de com fer una activitat.
- Fer vídeos per usar-los com a demostracions.
- Capturar fragments d’una pel·lícula en línia per poder-los utilitzar en propostes didàctiques a classe.
- Elaborar vídeos de treballs de classe pas a pas: elaboració de mapes conceptuals i esquemes; explicacions de conceptes sobre imatges, vídeos, mapes geogràfics, etc.
- Realitzar videotutorials d’eines 2.0 que utilitzarem a classe amb els alumnes.
- Crear una sèrie de vídeos per respondre a les preguntes més freqüents.
Recursos
- Manual de Jing. Campus Extens
Exemples d’ús
Crea, comparteix i reutilitza continguts al navegador amb H5P
H5P, abreviatura d’HTML5 Package, és un editor web amb el qual podem afegir i reemplaçar arxius multimèdia i text a tot tipus de continguts i d’aplicacions H5P.
Ens facilita la tasca de crear continguts interactius, ja que ens n’ofereix una gran varietat; en destacam les presentacions, els vídeos interactius i els jocs de memòria.
Així mateix, si ens interessa, podem explorar-ne totes les possibilitats:
H5P és compatible amb plataformes de codi obert i gratuït, i, també, amb WordPress, Moodle i Drupal. Per començar a fer-hi feina, si som usuaris més avançats, podem afegir el connector H5P a les nostres plataformes, o, també, podem crear-lo directament a H5P.org i incrustar-lo.
Per a això, ens hem de registrar i hem de crear un compte gratuït.
Una vegada creat el compte, podem començar a elaborar continguts; per exemple, si volem crear un vídeo interactiu, primer hem de triar aquesta opció de la llista de tipus de continguts.
Després, hem de seleccionar el vídeo:
Tot seguit, hem d’afegir les preguntes amb els botons del menú superior.
Escrivim unes conclusions o preguntes per concloure l’activitat, i ho desam.Podem descarregar o incrustar el contingut creat al moment, o, també, accedir a una llista de continguts nostres que ja tinguem creats de manera prèvia.
URL: <https://h5p.org/>
Propostes didàctiques
- Una proposta seria la que hem fet a tall d’exemple: configurar un vídeo i anar fent preguntes sobre qualsevol tema, en funció del vídeo triat, a mesura que hom el va visualitzant.
- Hi ha moltes propostes educatives, atesa la gran varietat de continguts que es poden crear: elements multimèdia, preguntes o qüestionaris, continguts basats en el joc i xarxes socials.
Recursos
- Fòrum de la comunitat d’usuaris d’H5P: <https://h5p.org/forum>
- Entrevista amb Timothy Lim, programador i desenvolupadaor del projectes H5P. < http://theelearningcoach.com/media/creating-interactive-content-h5p/ >
Crea notes i captura imatges i vídeos de l’escriptori amb Nimbus
Nimbus web ens ofereix, entre els seus productes, tres eines que ens poden ser molt útils, i que poden facilitar-nos la feina de capturar imatges i/o vídeo de la pantalla de l’ordinador, crear notes i recopilar informació o elaborar continguts a partir de pàgines web. Amb qualsevol dispositiu podem fer les captures i crear els vídeos per compartir-los amb els nostres contactes, i emmagatzemar-los al nostre ordinador o a altres serveis, com Google Drive, o al servidor de Nimbus (amb aquestes dues darreres opcions podrem accedir-hi més fàcilment des de qualsevol dispositiu). Amb la subscripció al pla gratuït podem gaudir de totes les funcionalitats, amb algunes limitacions.
Per començar a fer ús de les eines només cal registrar-se a Nimbus a través d’un compte de correu electrònic, i triar les diferents possibilitats d’ús: extensió per als navegadors, aplicacions per a Android o instal·lació al PC.
Nimbus Screen Capture
Disponible com a extensió o complement per a navegadors, aplicació per a Android i possibilitat d’instal·lació al PC.
Modifica les captures de pantalla mitjançant un editor amb una interfície molt intuïtiva.
Afegiu diferents patrons, text, fletxes i línies a les vostres captures. Desenfocau-ne parts, canviau-ne les mides i retallau-les. És un editor d’usos múltiples i multifuncional.
Notes de Nimbus
Amb les notes de Nimbus us assegurau que mai més oblidareu o perdreu informació valuosa! Hi podeu crear i editar notes, desar pàgines web, personalitzar les captures de pantalla, i compartir-les a l’instant amb els vostres amics i companys de feina. La vostra informació important us seguirà onsevulla que aneu, i hi podreu accedir de manera instantània en qualsevol moment i des de qualsevol lloc.
Característiques de les notes de Nimbus
- Notes i llistes de tasques: per desar-hi les idees, els plans i qualsevol altra informació que necessiteu.
- Etiquetes: per contextualitzar les vostres notes.
- Facilitat per compartir les notes amb els contactes amb un sol clic.
- Podem obrir qualsevol missatge de correu electrònic de Microsoft Outlook directament des de Nimbus notes.
- Amb l’eina Copiar format es poden copiar estils (mida de font o estil de font) d’un text a un altre.
- Sincronització. Es pot treballar amb les notes des de diferents dispositius amb un sol clic.
- Les notes admeten documents adjunts, com vídeos, PDF, i altres tipus d’arxius.
- Possibilitat d’impressió amb un clic.
- Es poden ordenar les notes per carpetes i subcarpetes, per trobar-les més ràpidament.
- L’editor té totes les funcions necessàries per treballar amb textos, i per crear taules a partir de marcadors.
- Cerca intel·ligent. Es pot localitzar ràpidament qualsevol nota que es necessiti, atès que l’opció de cerca manté un historial que és útil per accedir als resultats al més ràpid possible.
- Es pot decidir com es mostraran les notes: per data de creació o per data del darrer canvi. La classificació manual també està disponible.
Nimbus clipper
Nimbus Clipper permet capturar qualsevol contingut d’Internet: text, imatges, enllaços, etc. Pot capturar pàgines senceres d’Internet o crear notes de fragments de pàgines d’Internet.
Triau entre les opcions Clipper, Full Page i Image per capturar fragments , pàgines senceres o imatges de pàgines web.
Una vegada feta la captura, la podrem desar, enviar o imprimir amb diferents serveis.
URL: <http://nimbusweb.co/products.php>
Extensió de Nimbus per a Chrome: <https://chrome.google.com/webstore/detail/nimbus-screenshot>
Extensió de Nimbus per a Mozilla Firefox: <https://addons.mozilla.org/ca/firefox/addon/nimbus-screenshot/>
Recursos
Blog de Nimbus: <http://everhelperblog.coNimbusm/>
Com es captura la pantalla?: <http://nimbus-screenshot.everhelper.me/installff.php>
Propostes didàctiques
- Fer manuals amb instruccions per dur a terme treballs o activitats, emprar eines o serveis.
- Captures de pàgines web senceres o explicació pas a pas de pàgines web.
- Realitzar videotutorials amb l’explicació i els comentaris d’àudio per respondre dubtes plantejats pels alumnes.
- Recomanar-ne l’ús als alumnes per a la realització de treballs o cerques bibliogràfiques.
Vídeos
EDpuzzle: eina en línia per elaborar vídeos interactius
És una eina en línia gratuïta que ens facilita la possibilitat de fer modificacions a vídeos de la xarxa o a vídeos propis, per tal de fer-los interactius i adequar-los a les nostres necessitats docents.
Les opcions que ens proporciona aquesta eina són les següents: retallar el vídeo, narrar el vídeo, fer-hi marques puntuals de veu, inserir-hi qüestionaris i afegir-hi anotacions.
Imatge extreta de: <https://edpuzzle.com/>
A més, ens permet conèixer si els alumnes han visualitzat per complet el vídeo, i ens facilita la correcció i l’avaluació de les respostes que els alumnes han contestat.
Aquesta eina, com hem dit, és una eina en línia; per tant, no té inconvenients d’ús amb cap sistema operatiu, tan sols es necessita connexió a Internet. De moment només està disponible en anglès.
URL: <http://www.edpuzzle.com/>
Propostes didàctiques
- Fer narracions d’àudio de vídeos compartits a la xarxa.
- Fer subtitulacions i anotacions escrites a vídeos que volem compartir amb els nostres alumnes.
- Crear avaluacions per conèixer el grau d’assoliment del que han visionat els alumnes.
- Rebre i donar retroacció (feedback) als nostres alumnes de forma no presencial.
- Fer partícips actius els nostres alumnes durant la visualització de vídeos.
- En definitiva, fer vídeos a través de la metodologia de classe inversa (flipped classroom) amb possibilitat d’afegir preguntes i obtenir el registre de respostes.
Recursos
- Videotutorial: EDPUZZLE. Enseña con vídeo y evalúa a tus alumnos.
- Videotutorial Com crear una lliçó educativa a partir d’un vídeo amb Edpuzzle?
- També podeu consultar el videotutorial següent titulat: EDpuzzle, vídeos con preguntas. «Más de una vez hemos encontrado un vídeo que merece la pena para la clase. Esta herramienta permite recortarlo si es necesario e integrar preguntas (test o abiertas)».
- Blog del PNTE sobre noticias, experiencias y recursos TIC: «Edpuzzle: para crear cuestionarios de un vídeo».
Exemple
Apowersoft: grava la pantalla de l’ordinador (MAC i PC)
Una pràctica molt corrent actualment entre els docents és l’elaboració de videotutorials o vídeos explicatius de tasques, continguts o procediments destinats a l’alumnat. Podem trobar fàcilment un bon exemple d’aquests videotutorials a YouTube, un repositori de vídeos explicatius ben aclaridors sobre procediments que sense aquesta ajuda ens serien més difícils d’aprendre.
L’aplicació Apowersoft és gratuïta i no necessita instal·lar-se a l’ordinador; s’executa des de la web i ofereix múltiples opcions de gravació de videotutorials per tal de satisfer les necessitats del dissenyador.
Característiques tècniques
- Es pot utilitzar en línia sense necessitat d’instal·lar el programa.
- Permet capturar vídeo i àudio tant a Windows com a Mac.
- Podem gravar la pantalla completa o podem elegir la secció de la pantalla que volem gravar.
- La durada de la gravació no té limitació.
- Mentre gravem el vídeo podem editar-lo afegint-hi notes, figures, fletxes…
- Permet capturar vídeo de la càmera web utilitzant el servei de Skype o altres de similars.
- Permet elegir la resolució amb la qual gravarem el vídeo per tal que els nostres usuaris no tinguin problemes de visibilitat o bé per elegir el format que millor s’adapti al lloc de publicació.
- Permet capturar imatges a través de l’opció «Tomar fotos de todo» i editar-les abans de desar-les.
- Permet una diversitat de formats de sortida d’àudio: MP3, OGG, WAV, WMA.
- Permet convertir molt fàcilment el format de sortida del vídeo a altres formats mitjançant «Convertir online».
- Els vídeos gravats es poden compartir en línia directament.
Propostes didàctiques
- Crear fàcilment vídeos amb intenció de tutorials, conferències, videoexplicacions, etc.
- Gravar classes completes.
- Capturar continguts de vídeos que no es poden descarregar.
Procediment per capturar vídeo
Simplement hem de visitar la web Grabador de Pantalla en línea gratuito de Apowersoft, i hem de fer clic a «Començar gravació» i seguir les passes que ens indica.
L’aplicació ens permet gravar els vídeos en tres modalitats diferents:
1. Gravar vídeo i àudio des de l’ordinador de manera simultània. Seleccionarem l’opció «Sonido de sistema y micrófono».
2. Gravar vídeo i la veu de l’usuari usant l’altaveu. En aquest cas hem d’elegir l’opció «Micrófono».
3. Un cop gravat el vídeo podem inserir-hi un àudio utilitzant el Movie Maker de Windows Live. Podem inserir-hi una cançó lliure o, també, la gravació només d’àudio que ens hem fet amb Apowersoft mitjançant l’opció «Grabar > Sólo audio».
Recursos
- Per saber més de l’eina podeu consultar aquest vídeo realitzat per Movenote.
- Videotutorial elaborat amb Movenote
- Blog 2.0: Recursos y experiencias TIC para el aula
- El vídeo següent explica en què consisteix el servei Movenote: What is Movenote?
Exemples d’ús
Screencast-O-Matic: capturador de vídeo en línia
Screencast-O-Matic és una aplicació gratuïta per realitzar screencast (gravació del que passa a la pantalla de l’ordinador); no necessita instal·lació, ja que s’hi pot accedir usant el navegador web.
És possible executar l’aplicació des de qualsevol sistema operatiu compatible amb Java. Únicament es requereix que l’equip tingui instal·lat Java 1.5 o superior.
Permet gravar vídeos d’una durada de 15 minuts, i facilita l’allotjament de les gravacions a diferents llocs:
- al servidor Screencast-O-Matic, que ens permet obtenir-ne l’URL i el codi per incrustar-les;
- al canal propi de YouTube;
- també és poden desar localment les gravacions en format: .mp4, .avi, .flv, o com a GIF animat.
URL: <http://www.screencast-o-matic.com/>
Recursos
- Manual Screencast-O-Matic. Campus Extens
Screenr: screencast en línia
És una aplicació 2.0 que permet fer screencast del que anem fent a la pantalla del nostre ordinador, i també de l’explicació que en facem. Podem fer una gravació d’una durada màxima de 5 minuts.
Destaquem d’aquesta aplicació que és apta tant per a la plataforma PC com per a Mac, que és gratuïta, i, sobretot, que funciona directament d’Internet; per tant, no és necessari descarregar-nos cap aplicació al nostre ordinador. Les captures són instantànies.
Podem compartir els vídeos que creem a la xarxa; ens en facilita l’URL i el codi incrustat (embed).
També permet guardar el vídeo a un canal propi de YouTube o bé descarregar-lo al nostre disc dur en format .mp4.
URL: <http://www.screenr.com/>
Propostes didàctiques
- Resolució de dubtes dels alumnes: explicar als alumnes com funciona una opció de Moodle, com enviar un treball, etc.
- És ideal per elaborar videotutorials sobre explicacions d’eines 2.0 i programes d’ordinador.
Recursos
- Manual Screenr. Campus Extens
Exemple d’ús
Videotutorial elaborat amb Screenr <http://screenr.com/D4fH>
Vialogues: (vídeo + diàleg)
Vialogues és una eina en línia i gratuïta que permet utilitzar vídeos amb la funció de discussió en grup.
El moderador (registrat) pot seleccionar un vídeo propi o de YouTube. Un cop hem creat un vialogue, podrem iniciar converses reflexives plantejant preguntes, i afegint-hi enquestes (preguntes d’opció múltiple) i comentaris amb una marca de temps. El moderador pot convidar més persones perquè moderin.
També destacam que podem fer el vialogue totalment públic o bé decidir quines persones volem que accedeixin a la discussió del vídeo, i convidar-les-hi.
Interfície per crear un vialogue
D’altra banda, els usuaris registrats poden accedir al vialogue a través d’un enllaç URL, i poden interactuar amb els alumnes mitjançant debats i preguntes.
També es pot incrustar un vialogue a un lloc web, una aula virtual o un blog.
És un servei gratuït creat per EdLab, una unitat de la Facultat d’Educació de la Universitat de Colúmbia.
URL: <https://vialogues.com/>
Propostes educatives
- Pot ser una eina molt interessant per aconseguir que el vídeo susciti una discussió i un debat virtual.
- Té una gran potencialitat per a la metodologia de classe inversa (flipped classroom).
Recursos
- Videotutorial Com crear una discussió en grup a partir d’un vídeo amb l’eina Vialogue?
- Breu tutorial on s’explica el funcionament bàsic de Vialogues
Exemple
Podeu veure un exemple d’un vialogue i participar-hi sempre que us hi registreu. Si no, tan sols podreu veure els comentaris que s’han fet en el vídeo. Aquest vialogue té caràcter públic.