Sessió: Infografies, gràfics i mapes interactius

 

Crea infografies, gràfics i mapes interactius amb Infogram

Infogram és un servei per crear infografies d’actualitat de manera ràpida i senzilla, que ofereix, a més, la possibilitat de fer-les interactives. El seu funcionament és molt intuïtiu, així és que no són necessaris coneixements de disseny o programació. Es pot provar una versió gratuïta per fer-ne un ús ocasional i bàsic. A més, en ser una eina en línia no és necessari realitzar cap tipus d’instal·lació, de manera que des del seu lloc web podrem crear continguts molt fàcilment mitjançant un editor drag and drop(arrosega i deixa anar).

Per començar a fer servir l’eina únicament cal registrar-s’hi, ja sigui amb el compte de Facebook o Google, o bé directament a través d’una adreça de correu electrònic.

Una vegada creat el compte, hem de respondre una sèrie de preguntes a fi de contextualitzar l’ús que volem fer del servei.

Podem identificar-nos com a professors universitaris o estudiants, d’aquesta manera Infogram optimitza els recursos disponibles que ens ofereix en funció del rol especificat.

A continuació, hem de triar entre sis tipus de plantilles diferents per començar a crear el nostre projecte.

L’editor permet afegir elements com ara gràfics, formes geomètriques, mapes i, fins i tot, vídeos de YouTube.

Una vegada creat el nostre projecte amb la versió bàsica, el podem fer públic través de webs o xarxes socials; el servei també genera una adreça URL que es pot compartir amb altres usuaris. A més, si en tenim necessitat, hi ha la possibilitat de tornar a editar els projectes publicats.

En el cas que vulguem importar les nostres pròpies dades per crear els gràfics, és possible carregar-les o editar-les directament.

Així doncs, si fem doble clic damunt dels gràfics podrem introduir les dades a mà, o bé importar arxius XLS o CVS, a més de tenir accés a serveis d’emmagatzemament en línia per importar-ne les dades.

URl: <https://infogram.com/>

Propostes didàctiques
  • Publicació d’articles d’opinió, exposicions temàtiques, projectes o treballs en línia en format visual.
  • Mitjà de suport per a exposicions a l’aula.
  • Devolució de treballs sintetitzats en gràfics, mapes o infografies.
Mes informació

Tutorials: <https://infogram.com/tutorials>

Canal de YouTube d’Infogram: >https://www.youtube.com/user/infogramvideo>

Vídeo: Què és Infogram (anglès)

 

Canva, dissenya contingut gràfic per a la web

 

Canva és una eina molt senzilla d’utilitzar que permet dissenyar contingut gràfic per al web. Ofereix un ventall ampli de possibilitats, com ara la creació de cartells, pòsters, infografies, documents, presentacions i diapositives, targetes de visita, etc.

És gratuïta tot i que algunes funcionalitats requereixen pagament.

A més de poder utilitzar els dissenys proposats i les seves plantilles, també ens permet afegir les nostres pròpies imatges, text, canviar l’organització i la distribució dels elements i determinar el disseny personalitzat que necessitam per elaborar contingut docent, etc.

Per poder utilitzar aquesta eina, cal registrar-se i esperar que s’accepti la sol·licitud de registre.

Un cop registrats ja podrem iniciar la creació dels dissenys a partir d’una plantilla o bé des de zero. Encara que utilitzem una plantilla, es pot personalitzar el disseny canviant els colors de text i fons, el tipus de font, etc.

La distribució del quadre d’edició és constant a tots els projectes que ens permet crear.

A continuació en veurem un exemple. La pantalla següent ens mostra els botons d’inserció i les zones de treball en el cas de seleccionar l’opció de crear imatges per a blog:

URL: https://www.canva.com

Propostes didàctiques

  • Presentació de treballs per part de l’alumnat amb un alt component visual.
  • El professorat pot crear documents visuals de diversa tipologia com a material d’estudi.
  • Elaborar imatges per il·lustrar entrades de blog.
  • Etc.

Recursos

 

 

 
 
 

Autor: Campus Digital