Sessió: Àudio i podcast

Font: http://campusextensrecursos.uib.es/category/recursos-didactics/audio-i-podcast/


Converteix vídeos de YouTube a mp3


Amb  youtube-mp3.org  podem convertir fàcilment qualsevol vídeo de YouTube a mp3. És un servei en línia, gratuït, no cal registrar-s’hi per fer-lo servir. Per poder emprar-lo, hem d’introduir l’adreça web del vídeo a convertir a l’espai habilitat i hem de fer clic al botó «Converteix vídeo»; una vegada convertit, el podrem descarregar al nostre dispositiu, ja sigui un ordinador amb sistema operatiu Windows,  Mac o Linux; també el podem emprar des de  smartphones i tabletes  IOS i  Android. La conversió dura entre 3 i 4 minuts per vídeo.

El format d’àudio mp3 té un alt grau de compressió i alta qualitat; a partir de 128 kbits/s és molt aconsellable el seu ús per a la web; els arxius mp3 es reprodueixen en quasi tots els reproductors i la seva conversió des d’altres formats te un pèrdua de qualitat mínima.

youtube a mp3

URL : < Http://YouTube-mp3.org >

Propostes didàctiques

  • Conversió a format mp3 vídeos com el diàleg d’una escena d’una pel·lícula, una entrevista, un discurs, un programa de televisió, una conferencia o  una cançó
  • Creació de podcast a partir de vídeos de YouTube
  • Possibilitat de reproduir els mp3 tant a dispositius mòbils com a reproductors de mp3

Altres serveis i programes similars

 

Fotobabble: fotografies i imatges parlants


Fotobable és una eina gratuïta i d’utilització en línia que ens permet gravar àudio a les fotografies i imatges que pugem a aquest servei. La durada de l’àudio no pot excedir un minut. El resultat és molt vistós i motivador per a l’alumne.

Procediment d’ús

Fotobabble és una eina molt fàcil d’utilitzar.

❶ En primer lloc ens hem de registrar a la web de Fotobabble i configurar un nou usuari o bé utilitzar el compte existent de Facebook.

❷ A continuació hem de pujar la imatge que podem tenir guardada en el nostre equip o bé podem copiar l’adreça URL d’on està allotjada. Com a curiositat podem pujar imatges en gif animat.

❸ Un cop preparat el guió de l’àudio que hem de gravar ho podrem fer molt fàcilment enregistrant-nos i activant el botó Record. Tan sols necessitem donar permís de connexió amb el micròfon. La durada de la gravació serà màxim d’un minut i convé per tant ser molt clars i directes.Fotobabble

❹ Un cop feta la gravació podrem escoltar-la activant el botó <Play> per comprovar el resultat antes de publicar-lo. Si no ens agrada podrem iniciar de nou la gravació.

❺ Els paràmetres de la imatge resultant es poden editar: títol, etiquetes (tags) descriptives, fons, estat públic o privat i a continuació guardam els canvis.

❻ Per compartir la fotografia, trobarem a la part dreta de la pàgina les diferents opcions: URL, codi incrustat en Flash i el codi iFrame.

Fotobabble

El resultat és el següent:

 

 Propostes didàctiques

  • El professor pot crear material relacionat amb els continguts de l’assignatura per explicar conceptes i/o descriure processos, etc. amb el suport de la imatge.
  • Aprofitar l’eina per contar petites històries, còmics, biografies de personatges, etc. útils per a la matèria.
  • Instruccions de pràctiques i treballs que els alumnes han de realitzar, etc.
  • Explicar mapes conceptuals.
  • Però, sobretot, l’eina pot estar enfocada al fet que siguin els alumnes els qui elaborin treballs utilitzant aquesta eina per treballar la síntesi de continguts i l’expressió oral.

Recursos

Exemples

 

 

 


Converteix els textos en arxius d’àudio amb Acapelabox


Acapelabox: servei que possibilita convertir textos en arxius d’àudio. Els idiomes, amb diferents accents o  variants idiomàtiques, que actualment admet l’aplicació són àrab, francès, txec, danès, holandès, anglès, finès, alemany, italià, grec, noruec, polonès, portuguès, rus, espanyol, suec i turc.

És un programari (software) desenvolupat per l’Acapela Group, grup especialitzat en solucions de veu per vocalitzar continguts amb veus autèntiques i originals que expressen el significat i la intenció. Més de 100 veus sintètiques en 30 idiomes estan disponibles per vocalitzar qualsevol contingut amb un resultat d’àudio natural i agradable.

acapelabox

URL: <https://www.acapela-box.com/>

Per accedir a funcions com modificar la velocitat de la pronunciació o el to ens hi haurem de registrar.

acapelabox1Però  si volem descarregar-nos els arxius en format mp3 o wav haurem de contractar un pack.

Propostes didàctiques

No obstant això, podem fer servir l’eina gratuïtament per dur a terme exercicis de pronunciació a les classes d’idiomes, i aprofitar els diferents accents disponibles.

Demo

Podem accedir a una demo del seu funcionament a la pàgina web de l’Acapela Group, on sense necessitat de registrar-nos-hi podem provar el seu funcionament, i els idiomes i accents disponibles.

acapelabox2

 
 

 


GoEar: reproducció i emmagatzematge d’arxius d’àudio


 

Go ear

GoEar és una plataforma online i gratuïta que ens permet reproduir i pujar arxius d’àudio. No és necessari l’enregistrament per poder escoltar els arxius i llistes de reproducció del lloc. Si es enregistrem si podrem pujar els nostres propis arxius i podrem desprès distribuir-los a partir de l’enllaç web que es generarà una vegada pugem els arxius.

GoEar permet pujar i guardar en el seu servidor arxius d’àudio. A cada recurs sonor se li pot assignar informació textual: títol de la cançó i descripció. Això facilita la recerca. Cada pista d’àudio disposarà d’una pàgina pròpia amb un URL d’accés directe i on es proporciona un codi HTML per inserir el seu reproductor en un article del nostre blog, pagina web o fins i tot a Moodle .

GoeEar també te la seva versió per a dispositius mòbils

URL: < www.goear.com>

Propostes didàctiques

Distribució d’arxius d’àudio elaborats pels professor, pels alumnes o trobats per la xarxa.

  • Els alumnes poden pujar els seus treballs en format àudio.
  • Inserció del reproductor de Go ear a blogs i a altres plataformes.
  • Recerca de informació, creació i distribució de llistes.

Audacity: Editor i gravador d’àudio lliure


Audacity
wiki.audacityteam.org

 Audacity és un programa multiplataforma de gravació i edició d’àudio, fàcil d’usar i lliure. La part gràfica ha estat feta amb la llibreria wxWidgets. És un programa multiplataforma i es troba disponibles en diversos idiomes incloent el català.

Permet importar i exportar WAV, AIFF, MP3  i Ogg Vorbis entre d’altres.

 

IMPORTANT: el codificador LAME s’ha d’instal·lar la primera vegada que feim servir el programa per poder exportar arxius mp3. Trobarem a la mateixa ajuda d’Audacity les instruccions per instal·lar-lo.

http://audacity.sourceforge.net/

 Propostes didàctiques:

  • Enregistrament d’una classe mitjançant àudio.
  • Elaboració d’un dipòsit de les classes del curs.
  • Recomanació d’una conferència en línia.
  • Elaboració d’una llista de música i compartir-la amb els alumnes per comentar-les, traduir-les, etc.

 

Els Podcasts i els audiollibres

 

Hi ha qui gaudeix llegint i qui prefereix escoltar un fragment d’àudio. Per als segons hi ha disponibles eines amb les quals transformar text en veu.

Font: José María López. https://blogthinkbig.com

 

ETIQUETES: ÀUDIO, EDITOR DE TEXT, PODCASTS, TEXT TO SPEECH

El text escrit és un dels majors assoliments de l’ésser humà. Convertir idees, pensaments i objectes del món real en símbols, pictogrames i, finalment, lletres.

Però no tothom està d’acord, i llegir un text, bé siga un article, un manual o un llibre, els suposa una incomoditat, bé perquè no els agrada la lectura o perquè manquen de temps o paciència.

A Estats Units és habitual trobar audiollibres, versions llegides d’un llibre escrit que pots escoltar mentre condueixes, viatges amb tren o bus o camí del treball.

L’avantatge d’un audiollibre o d’un podcast és que pots escoltar mentre realitzes una altra tasca. Per aquest motiu tal vegada et siga útil convertir text en veu amb alguna de les eines que proposem a continuació.

La tecnologia per a fer-ho possible es diu Text to Speech (o TTS, text a veu en espanyol) i encara que fa anys era molt robòtica, en l’actualitat podem trobar solucions més humanes amb millor accent i en diversos idiomes, com l’espanyol, el català, etc.. a més de l’habitual anglès, fins i tot amb particularitats locals.

Vegem alguns exemples online i gratuïts.


1. Audacity


logo Audacity
Audacity

Edició d’àudio lliure i gratuïta.

 

 

 

Autor: L’equip de l’Audacity

Llicència: Programari lliure (GPL)

Llocs web:     http://audacity.sourceforge.net/,

https://www.softcatala.org/programes/audacity/

 

L’Audacity és un programa d’edició i enregistrament de pistes d’àudio gratuït, de codi obert i multi plataforma.

Imatge destacada 1 del Audacity

És una aplicació multiplataforma de Llicència pública, es recomana àmpliament per a l’enregistrament d’àudio en temps real; edició de pistes múltiples que poden ser dels formats: ogg, oga, mp3, wav, aif, lof i wmp; conversió entre diferents formats de tipus àudio; importació d’arxius format midi, raw i mp3; agregar efectes a l’arxiu d’àudio; i agregar-li Plug-ins per a augmentar la seua funcionalitat, per a poder tenir compatibilitat amb format MP3 cal descarregar el complement de Codificador LLEPA MP3.

Dins de les activitats educatives en què podem utilitzar aquesta eina podem citar el seu ús en la Matèries de LLengües per gravar l’alumnat mentre efectua una lectura i després reproduir-ho i comentar les millores que puguen fer, o si han aconseguit l’entonació correcta, fent pauses en els símbols de puntuació, dicció i en el cas de lectura de poemes escoltar els diferents nivells interpretatius que puguen donar a l’obra en estudi (declamació).

L’Audacity és un editor i enregistrador d’àudio fàcil d’utilitzar, disponible per a Windows, OS X, GNU/Linux i altres sistemes operatius.

Amb l’Audacity podeu fer el següent:

  • Enregistrar àudio en directe.
  • Convertir cintes i gravar-les en format digital o CD.
  • Editar fitxers d’àudio en format Ogg Vorbis, MP3, WAW o AIFF.
  • Tallar, copiar, dividir o barrejar sons.
  • Canviar la velocitat de l’enregistrament.
  • I moltes coses més (opcions d’enregistrament, exportació, importació, edició, efectes, qualitat de l’àudio, connectors i anàlisi).
  • Els arxius es poden exportar i incloure en webs, blogs, wikis,. etc..

El procés d’instal·lació és en anglès. Al final de tot, podreu triar el català. A Linux, la manera més fàcil d’instal·lar-lo és mitjançant els repositoris.


2. Loquendo


La primera recomanació és un dels sintetitzadors de veu més veterans del lloc. Loquendo va fer, durant anys, les delícies dels creadors de memes i bromes online, ja que aquesta eina permet crear un fragment àudio a partir d’un text escrit de forma ràpida i amb una veu particular que sonarà a molts per incloure’s en vídeos humorístics de YouTube.

Loquendo va ser adquirit per Nuance, una signatura especialitzada en tecnologia de reconeixement i sintetización digital de veu. En la acualidad pots provar Loquendo pegant text (un màxim de 500 caràcters) en diversos idiomes.

Compta amb veus en espanyol (d’Espanya, Xile, Mèxic i Colòmbia), català, gallec i molts altres idiomes, com l’anglès amb diferents accents, tant en veu d’home com de dona.


3. TTSReader


Un altre pràctic sintetitzador que converteix text en veu és TTSReader, que permet llegir en espanyol i anglès, entre uns altres, a velocitat normal, lenta o ràpida, segons la teua necessitat.

L’eina és molt simple i, en principi, no té límit de text. Açò sí, si vols gravar el fragment d’àudio hauràs de fer-ho amb una eina externa.

Una aplicació web que funciona molt bé tant en Chrome com a Safari. Sense necessitat de descarregar o instal·lar, ni molests processos per a accedir. N’hi ha prou amb pegar el text i fer clic en “play”.

També funciona en Chrome per a mòbils. Ideal per a escoltar articles mentre condueixes, viatges, fas exercici, treballes i molt més.

Fes podcast amb textos escrits.

Escolta llibres i articles interessants mentre treballes o condueixes.

TTSReader és sens dubte molt útil per als qui desitgen escoltar continguts escrits mentre fan una altra cosa.

Per exemple – pots escoltar articles complets de Wikipedia (tan sols has de copiar i pegar-los ací), o altres documents que necessites estudiar per al treball o formació personal.

Mira aquest vídeo de YouTube per a veure com llig “El gat en el barret” del Dr. Seuss. Et sorpenderá.

T’estalvia un munt de tràfic de dades mòbils i costos.

La majoria d’aplicacions de podcast consumeixen una gran quantitat de dades, ja que com més llarg és l’arxiu d’àudio, major és la grandària d’est. No obstant açò, TTSReader es val de motors de text a veu incorporats en el teu dispositiu mòbil. D’aquesta manera, podràs escoltar hores de podcasts de text amb un consum de dades quasi nul. Açò ho converteix en un programari ideal per a conductors i, en realitat, per a tot aquell que vulga escoltar material interessant sobre la marxa.

Educatiu i ocupacional per a xiquets

Als xiquets els encanta escoltar bones històries, alguna cosa que alhora és molt bo per al seu desenvolupament. Gens pot ser igual que mamà o papà llegint un conte quan es va al llit, però amb TTSReader ara pots deixar-los escoltant altres històries a més de les quals els lligen papà i mamà. Prova-ho, les opinions indiquen que als xiquets els encanta!

Ajuda a persones amb dificultats per a llegir

Les persones amb dificultats per a llegir (de forma regular o temporal), però no volen comprometre el seu acte-desenvolupe utilitzen TTSReader com el seu ajudant.

Narra i dobla pel·lícules, presentacions i molt més

Simplement escriu el text que necessites que siga narrat en l’idioma desitjat (es pot traduir primer a través del traductor de Google) – fes clic en el botó Play – i grava la veu obtinguda.
Acabes de crear el teu propi arxiu professional d’àudio -que s’escolta en qualsevol idioma.


4. Vozme


vozMe Text to Speech. Logo by David Vignoni, LGPL, http://www.icon-king.com

Si necessites guardar el text en veu per a reproduir-ho posteriorment, amb vozMe pots fer-ho en format MP3, compatible amb la pràctica totalitat de dispositius.

Pegues text en espanyol, català o anglès, i en prémer en el botó corresponent, el text es transformarà en àudio amb veu masculina o femenina, segons tries.

També Afegeix veu al teu navegador  o Afegeix veu a la teva web o blog.

 

 


5. Festvox


Festvox és un altre sintetitzador senzill per a usar online. Permet guardar fragments de text en àudio en format WAV, SUN, AIFF i ULAW, que podràs convertir en MP3 amb altres eines.

Entre les veus disponibles, la majoria en anglès (americà, britànic, escocés), inclou espanyol.


6. From Text To Speech


Fins a un màxim de 50.000 caràcters permet convertir de text en veu From Text To Speech. Amb diversos idiomes i veus masculines i femenines, podràs convertir text en espanyol, anglès i altres idiomes en format àudio a velocitat lenta, normal, ràpida i molt ràpida.

En concret, From Text To Speech guarda el text en MP3, el format més habitual per a portar en el teu telèfon o reproductor d’àudio digital.

 


7. iSpeech


Un altre pràctic sintetitzador de veu que et permet triar entre diversos idiomes, entre ells espanyol d’Espanya (european spanish) i espanyol americà (US Spanish).

iSpeech permet triar entre veu femenina o masculina i regular la velocitat de lectura en normal (regular), lenta (slow) i ràpida (fast).

A més de reproduir l’àudio des de la pròpia pàgina de iSpeech pots guardar l’arxiu amb l’àudio en diversos formats, però aquesta opció és de pagament amb un preu en funció de les paraules a convertir de text a veu.


8. ResponsiveVoice


Necessites una solució senzilla i tot en un, per a text a veu en Català? Prova ResponsiveVoice! Crea un website a prova del futur SENSE flash o plugins, SENSE costos per paraules, text a veu IL·LIMITAT!

Text a veu en català necessita d’una bona tecnologia per treballar bé, però aquesta tecnologia és difícil d’aconseguir, i sempre és dolorós d’implementar. ResponsiveVoice et proporciona una solució tot en un, assequible i sense dolor per integrar text a veu amb accent Català, una que només pesa 14kB i resol els innombrables problemes que comporta la síntesi de parla, que inclou (però per desgràcia no es limiten a) costos per caràcters, haver d’inicialitzar el motor de parla després de carregar la pàgina, sincronitzant retards entre trucades a l’API, problemes amb la velocitat de la veu, és un desastre que nosaltres hem escollit posar en ordre per tu!

UK English Female
UK English Male
US English Female
US English Male
Arabic Male
Arabic Female
Armenian Male
Australian Female
Australian Male
Brazilian Portuguese Female
Brazilian Portuguese Male
Chinese Female
Chinese Male
Chinese (Hong Kong) Female
Chinese (Hong Kong) Male
Chinese Taiwan Female
Chinese Taiwan Male
Czech Female
Czech Male
Danish Female
Danish Male
Deutsch Female
Deutsch Male
Dutch Female
Dutch Male
Finnish Female
Finnish Male
French Female
French Male
Greek Female
Greek Male
Hindi Female
Hindi Male
Hungarian Female
Hungarian Male
Indonesian Female
Indonesian Male
Italian Female
Italian Male
Japanese Female
Japanese Male
Korean Female
Korean Male
Latin Female
Latin Male
Norwegian Female
Norwegian Male
Polish Female
Polish Male
Portuguese Female
Portuguese Male
Romanian Female
Russian Female
Russian Male
Slovak Female
Slovak Male
Spanish Female
Spanish Male
Spanish Latin American Female
Spanish Latin American Male
Swedish Female
Swedish Male
Tamil Male
Thai Female
Thai Male
Turkish Female
Turkish Male
Vietnamese Female
Vietnamese Male
Afrikaans Male
Albanian Male
Bosnian Male
Catalan Male
Croatian Male
Esperanto Male
Icelandic Male
Latvian Male
Macedonian Male
Moldavian Female
Moldavian Male
Montenegrin Male
Serbian Male
Serbo-Croatian Male
Swahili Male
Welsh Male
Fallback UK Female
   

Powered by
ResponsiveVoice
 

Voice-enable your site with one line of code?