Sessió: TERMCAT i CERCATERM

 

TERMCAT


 


Presentació

El TERMCAT és el centre de terminologia de la llengua catalana, creat el 1985 per la Generalitat de Catalunya i l’Institut d’Estudis Catalans.

La missió del TERMCAT és coordinar l’activitat terminològica en llengua catalana, mitjançant la prestació de serveis de qualitat, la creació de productes terminològics i la normalització de neologismes, per garantir la disponibilitat de la terminologia catalana en tots els sectors de coneixement i d’activitat i per afavorir-ne l’ús.

El TERMCAT, per disposició estatutària, és un consorci amb personalitat jurídica pròpia, constituït per la Generalitat de Catalunya –que en garanteix el finançament–, l’Institut d’Estudis Catalans –que hi aporta el paper referencial en la normalització terminològica– i el Consorci per a la Normalització Lingüística –que assegura la difusió en el territori–. Està adscrit al Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya.

El TERMCAT és regit per un Consell de Direcció amb representants dels ens consorciats. La normalització terminològica, és a dir, la fixació de les noves propostes terminològiques necessàries per al desenvolupament del coneixement en els diversos àmbits d’especialitat, es duu a terme per mitjà del Consell Supervisor, un organisme col·legiat en què la participació de diversos membres de l’Institut d’Estudis Catalans i la presidència d’un membre de la seva Secció Filològica garanteixen l’encaix adequat d’aquesta tasca amb el conjunt de l’activitat codificadora en llengua catalana.

El TERMCAT té també una reconeguda trajectòria en l’àmbit internacional, i participa regularment en les xarxes de col·laboració terminològica multilingüe.

Estatuts

Estatuts: DECRET 108/2006, de 25 d’abril, pel qual s’aprova la modificació dels Estatuts del Consorci del Centre de Terminologia TERMCAT

Modificació: ACORD GOV/133/2015, de 4 d’agost, pel qual s’aprova la modificació dels Estatuts de determinats consorcis participats per l’Administració de la Generalitat a través del Departament de Cultura

Bon Govern

Codi bones pràctiques
Declaració codi bones pràctiques

Tornar a l’inici

Consell de Direcció

El Consell de Direcció del TERMCAT està integrat per representants de la Generalitat de Catalunya, l’Institut d’Estudis Catalans i el Consorci per a la Normalització Lingüística.

La composició actual del Consell de Direcció és la següent:

    • Ester Franquesa i Bonet, presidenta
      Direcció General de Política Lingüística
    • Joandomènec Ros Aragonès, vicepresident
      Institut d’Estudis Catalans
    • Jordi Bover i Salvadó, secretari
      TERMCAT
    • Marta Xirinachs i Codina
      Direcció General de Política Lingüística
    • M. Teresa Cabré i Castellví
      Institut d’Estudis Catalans
    • Mònica Pereña Pérez
      Departament d’Ensenyament
    • Josep Solà i Font
      Departament d’Empresa i Coneixement
    • Olga Alay i Torrecilla
      Departament d’Empresa i Coneixement
    • Josep Madorell i Bonora
      Consorci per a la Normalització Lingüística

Declaració de suport al model educatiu

Tornar a l’inici

Consell Supervisor

El Consell Supervisor del TERMCAT és un òrgan permanent i col·legiat, que es reuneix quinzenalment per estudiar els dossiers de normalització corresponents als casos terminològics que s’han de normalitzar, o per aprovar els documents de criteris lingüístics aplicables al treball terminològic.

La composició actual del Consell Supervisor és la següent:

Membres permanents

  • Institut d’Estudis Catalans
    Secció Filològica
    Albert Jané i Riera, president
  • Institut d’Estudis Catalans
    Carolina Santamaria i Jordà
  • Institut d’Estudis Catalans
    Josep M. Casasús i Guri
  • TERMCAT
    Jordi Bover i Salvadó
  • TERMCAT
    Joan Rebagliato Nadal

Membres adscrits

    • A proposta del president del Consell Supervisor i del director del TERMCAT són assessors adscrits del Consell Supervisor:
  • Joan Nunes Alonso
    Doctor en Geografia
  • Carles Riera i Fonts
    Doctor en Filologia Catalana i llicenciat en Farmàcia i Teologia

Assessors geolingüístics

    • A proposta del president de la Secció Filològica de l’Institut d’Estudis Catalans i del director del TERMCAT són assessors geolingüístics externs del Consell Supervisor:
  • Maria Josep Cuenca i Ordiñana
    Doctora en Filologia Catalana
  • Ramon Sistac i Vicén
    Doctor en Filologia Catalana
  • Joan Veny i Clar
    Doctor en Filologia Catalana

Secretaria

  • TERMCAT
    Dolors Montes i Pérez

Tornar a l’inici

Directori i organigrama

Una mica d’història

Xarxes i cooperació

El TERMCAT manté relacions estables de cooperació en l’àmbit nacional i internacional amb les institucions i organismes que es dediquen a la terminologia i a activitats que s’hi relacionen.

En l’exercici de les seves competències, el TERMCAT estableix convenis de col·laboració amb altres administracions públiques, universitats, i organismes per promoure el desenvolupament i l’ús de la terminologia en llengua catalana mitjançant la intervenció en projectes orientats a la producció i la difusió de continguts terminològics, amb la col·laboració d’especialistes dels diversos àmbits del coneixement, la prestació de serveis d’assessorament i la participació en programes de formació universitària i d’acollida d’estudiants procedents d’estudis de grau, postgrau o màster.

En l’àmbit universitari, el TERMCAT manté un conveni marc de col·laboració amb la Xarxa Vives d’Universitats en virtut del qual es promou la participació dels membres de la comunitat universitària en els estudis previs a l’aprovació dels termes nous, i es prioritza l’oferta dels serveis d’assessorament, normalització i producció terminològica a les universitats de la xarxa.

Paral·lelament, el TERMCAT té convenis de col·laboració amb altres organismes i entitats amb un paper rellevant en la difusió i promoció de la terminologia. Així, destaca el conveni signat amb l’Associació Espanyola de Normalització i Certificació (AENOR), de què el TERMCAT també és membre, per a l’elaboració de la versió oficial catalana de les normes ISO i UNE.

EL TERMCAT col·labora amb organismes i xarxes de terminologia d’àmbit nacional i internacional per mitjà de l’intercanvi i la difusió d’informació i de publicacions terminològiques, de contribucions a les jornades i congressos organitzats en el marc de les activitats d’aquestes xarxes, de la participació del Centre en les juntes directives d’alguns o rganismes —el TERMCAT ocupa la secretaria executiva de l’AET des del 2011 i la tresoreria des del 2013— i de la participació en projectes terminològics multilingües, amb la voluntat de garantir la projecció exterior de la llengua catalana.

Concretament, el TERMCAT col·labora amb les associacions i xarxes següents:

AET Associació Europea de Terminologia
AETER Associació Espanyola de Terminologia
INFOTERM Centre Internacional d’Informació Terminològica
REALITER Xarxa Panllatina de Terminologia
RITERM Xarxa Iberoamericana de Terminologia
SCATERM Societat Catalana de Terminologia
 

El TERMCAT també forma part del Comitè Tècnic de Normalització 191 de l’Associació Espanyola de Normalització i Certificació (AENOR), que s’ocupa de la normalització dels principis, mètodes i aplicacions relatius a la terminologia. Aquest comitè és el representant estatal al Comitè Tècnic 37 de l’Organització Internacional per a la Normalització (ISO).

Tornar a l’inici

Convenis

El TERMCAT en xifres

Dades econòmiques

Transparència

Contacte

Horari d’atenció al públic: de 9 a 14 h i de 15 a 18 h de dilluns a dijous; divendres de 9 a 15 h.

De l’1 de juny al 30 de setembre, durant el període nadalenc i per Setmana Santa l’horari d’atenció al públic és de 8 a 15 h.

El Centre de Terminologia TERMCAT tanca les tres primeres setmanes d’agost i els dies 24 i 31 de desembre. Durant tot el mes d’agost el Servei d’Atenció Personalitzada del Cercaterm i el Servei de Documentació no estan actius.

informacio@termcat.cat