Sessió 1.2: RECURSOS DE l’UV PER A INVESTIGADORS

 

RECURSOS DE lA UV PER A INVESTIGADORS


 

 
 
 

 

 

La Universitat de València compta amb una àmplia col·lecció de recursos electrònics (revistes, llibres i bases de dades) que podràs consultar tant des dels Campus de la Universitat com des de fora. L’accés a la majoria dels recursos electrònics està limitat als membres de la comunitat universitària (estudiants, PDI i PAS) encara que hi ha alguns d’accés lliure.

Si vols cercar únicament recursos en format electrònic pots fer-ho des del catàleg pel seu títol, matèria o pel llistat alfabètic de tots els recursos.

Els estudiants poden utilitzar les guies temàtiques de grau que han preparat les biblioteques . Les guies ofereixen recursos (llibres en paper, llibres electrònics, articles, etc.) per a preparar les assignatures del grau. Consulta les guies temàtiques des d’aquest enllaç.

Podeu consultar les principals col·leccions de llibres electrònics subscrits des d’ací i les principals col·leccions de revistes electròniques subscrites des d’ací.

La Biblioteca, mitjançant el seu canal de Youtube,  t’ofereix diferents vídeos sobre recursos electrònics. Pots veure’ls tots en la llista “Recursos electrònics en píndoles”.


Com accedir als recursos electrònics:


Hi ha 3 maneres de connectar-se per a poder accedir als recursos electrònics (revistes, llibres, bases de dades) que formen la col·lecció de la Universitat de València:

1. Des de qualsevol ordinador propi de la Universitat de València (biblioteca, sales d’estudi, despatxos, sales de formació, etc.)

2Connectant a la xarxa wifi de la Universitat (Eduroam) des de qualsevol dispositiu mòbil (portàtil, tableta, telèfon…)

Per a açò cal tenir correu de la Universitat de València o d’aquelles institucions o universitats que participen d’aquesta xarxa:

  • Si eres membre de la Universitat de València cal posar en el camp usuari el correu complet de la teua entitat (usuario@universidad.es) i com a contrasenya la vinculada a aquest correu.
  • Si eres d’una altra institució membre de la xarxa (RedIRIS, Eduroam etc.) cal posar en el camp usuari el correu complet de la teua entitat (usuario@universidad.es) i com a contrasenya la vinculada a aquest correu.

Instal·lador d’eduroam

3. Des de fora de la Universitat: per mitjà de connexió per xarxa privada virtual o VPN: per a açò cal instal·lar en el teu ordinador la VPN (Xarxa Privada Virtual).

 

 

Problemes sobre la configuració d’equips i accés en general i dubtes i suggeriments sobre revistes, llibres electrònics y bases de dades:
Escriure un missatge al formulari “Recursos electrònics” de La Biblioteca Respon.

 

Conneixer el meu IP

Personal UV (PAS/PDI)


Alumnat UV


Xarxa Espanyola de Supercomputació (RES)
 
Ajudes TIC

 

 

Les persones usuàries de qualsevol servei o aplicació proporcionats pel Servei d’Informàtica, i amb caràcter previ a l’accés de qualsevol sol·licitud o petició de suport, declara conèixer la Normativa de la Universitat de València relacionada amb les tecnologies de la informació, i adquireix el compromís del seu compliment.

 

Ajudes més sol·licitades

Consulta

Intervencions i avisos

Programari UV

Antivirus institucional

Catàleg de programari

Office365 ( Compte – Accés )

Treballant amb la UV

Identitat UV (Contrasenya)

Doble factor autenticació

VPN UV (Windows – Mac – Linux)

Eduroam (WiFi)

Telèfons IP UV

Conscienciació seguretat

Conscienciació UV

Aquest servei s’ofereix amb personal del Servei d’Informàtica de la UV i dóna suport per a l’ús dels recursos electrònics institucionals: secretaria virtual, aula virtual, xarxa wi-fi, xarxa pública, comptes, portal de l’estudiant, correu electrònic, etc.

Informació sobre els serveis oferits

Poden utilitzar-lo tots els estudiants de la Universitat que ho acrediten.
Llocs:

  • Biblioteca de Ciències (Campus de Burjassot):

2a planta, al costat del taulell d’informació d’Hemeroteca
Dimecres de 12:30 a 14:30 h. i de 16:00 a 18:00 h.

  • Biblioteca de Ciències Socials (Campus de Tarongers):

Hall de la biblioteca, al costat del taulell d’informació, ordinador 3.
De dilluns a dijous de 12:30 a 14:30 h. i de 16:00 a 18:00 h.

  • Biblioteca d’Humanitats (Campus de Blasco Ibáñez):

Sala 2, planta baixa de la biblioteca.
Dilluns, dimecres i dijous de 12:30 a 14:30 h. i de 16:00 a 18:00 h.

Normes d’ús personal dels recursos informàtics i telemàtics de la Universitat de València


RECURSOS A L’ABAST


 

TROBES


és el cercador de les biblioteques de la Universitat de València. Permet trobar recursos mitjançant una única i senzilla cerca, de manera similar als grans cercadors d’internet com Google.


TROBES és l’eina de cerca i descobriment de recursos bibliogràfics de les biblioteques de la Universitat de València. Permet fer cerques globals des d’un únic punt en els recursos propis i en una gran quantitat de recursos externs, molts a text complet. També informa de la disponibilitat i localització dels documents, i permet accedir a El Meu Compte per tal de gestionar préstecs, renovacions, reserves, etc.

El nom de TROBES al·ludeix al títol de l’incunable “Obres o trobes en lahors de la Verge Maria“, col·lecció de 40 poesies en valencià, 4 en castellà i 1 en toscà impreses a València en 1474 per Lambert Palmart. És el primer llibre literari imprès a Espanya. L’únic exemplar conegut en el món es troba en la Biblioteca Històrica de la Universitat de València.

Comenceu a descobrir continguts al catàleg Trobes. Exploreu totes les funcionalitats del nostre catàleg consultant la nostra guia d’ajuda. Us ajudarà a realitzar cerques més efectives i a traure el màxim profit dels nostres recursos:

Guia de Trobes

 

Altres cercadors bibliogràfics


 

Àrees Temàtiques Descripció
Multidisciplinars Exploreu recursos que cobreixen una àmplia varietat de disciplines i temàtiques. Perfecte per a investigacions que abasten múltiples camps del coneixement.
Biblioteconomia Accediu a informació rellevant sobre la gestió de biblioteques, la ciència de la informació i les tecnologies relacionades.
Ciències Bàsiques Trobareu dades essencials i articles científics sobre física, química, matemàtiques i altres ciències fonamentals.
Ciències de la Salut Inclou recursos sobre medicina, infermeria, farmàcia i altres disciplines relacionades amb la salut.
Ciències Socials Bases de dades que ofereixen informació sobre sociologia, antropologia, ciència política, i més.
Dret Accediu a legislació, jurisprudència, doctrina i altres recursos legals.
Economia i Empresa Exploreu bases de dades amb informació econòmica, financera, i estudis empresarials.
Educació Recursos per a l’estudi de metodologies educatives, polítiques d’educació, i investigacions en el camp de l’ensenyament.
Esports Recursos dedicats a l’estudi i la pràctica de l’esport, incloent-hi ciències de l’esport i gestió esportiva.
Humanitats Inclou bases de dades sobre història, filosofia, literatura, art i altres disciplines humanístiques.
Psicologia Recursos específics per a l’estudi de la psicologia i les seues diverses branques.
Premsa i Notícies Accediu a bases de dades de premsa i notícies per a informació actualitzada i articles de mitjans de comunicació.
Química Bases de dades amb informació específica sobre química i les seues aplicacions.
Tesis Consulta de tesis doctorals i treballs acadèmics.
Llistat Alfabètic de totes les Bases de Dades Per a una cerca més directa, podeu accedir al llistat complet de bases de dades disponibles a la nostra biblioteca.

 

  conté totes les revistes de la nostra col·lecció, tant les revistes en paper com les revistes electròniques.

Per buscar revistes, cliqueu al menú superior a l’apartat “Revistes” i escriviu el títol o el ISSN a la casella de cerca.

També podeu filtrar els resultats després d’una cerca temàtica per localitzar les revistes existents sobre un tema. Per fer això, aplicarem el filtre REVISTA en “Tipus de recurs“. Podeu usar l’opció “Revistes per categoria” per a cercar les revistes d’un àrea temàtica.

Per saber si tenim l’article que vos interessa a text complet, fixeu-vos que estiga dins de la cobertura que tenim subscrita.

Recorda que per accedir al text complet cal connectar la VPN.

Podeu consultar les principals col·leccions de revistes electròniques subscrites des d’ací.

 

conté totes els llibres de la nostra col·lecció, tant els llibres en paper com els llibres electrònics.

Cerqueu i accediu als llibres electrònics com a qualsevol altra monografía en paper per títol, o autor.

També podeu filtrar els resultats després d’una cerca temàtica per localitzar els llibres electrònics existents sobre un tema. Si seleccionem l’opció “En línia” del filtre DISPONIBILITAT recuperarem els registres amb versió electrònica.

Recordeu que per tal d’accedir al text complet cal connectar la VPN

Podeu consultar les principals col·leccions de llibres electrònics subscrits des d’ací.

Quan feu una cerca simple a , al introduir el text, es despleguen els diferents subgrups de documents que conté: Catàleg, Fons antic, Articles i més, Roderic, Bibliografia per assignatures i Tot.

Una vegada heu fet la cerca podeu limitar-la amb diferents opcions: disponibilitat, tipus de recurs, biblioteca, autor, data.

Depenent del perfil de cerca que hàgeu seleccionat (tot, catàleg, articles i més…), poden variar els filtres disponibles.

Com utilitzar els filtres: Els filtres poden aplicar-se per incloure o excloure registres dels resultats. Marqueu la casella de l’esquerra per incloure’ls i la de la dreta per excloure’ls, a continuació, apliqueu els filtres.

Com ampliar els resultats: en marcar aquesta opció, s’inclouran resultats que no pertanyen a les col·leccions de la UV. Tingueu en compte que, en marcar aquesta opció, els resultats s’ampliaran amb contingut no subscrit per la Universitat, per la qual cosa és possible que no es puga accedir al text complet dels tots resultats.

 


Ús responsable recursos electrònics



Suport a la investigació i a l’edició científica


 

Blog d'investigació

Blog d’investigació

Guies d'investigació

Guies d’investigació

Sexennis

Sexennis

Acords transformatius

Descomptes Publicar en Obert

Roderic

Roderic

 


Gestors bibliogràfics disponibles UV



Què és un gestor bibliogràfic?


Un gestor bibliogràfic és una aplicació informàtica que permet gestionar les referències bibliogràfiques obtingudes a partir de fonts d’informació diverses, mitjançant la creació d’una base de dades personal.
Ens ajuda en el procés d’investigació i publicació, i ens permet:

    • Importar referències de diferents fonts d’informació.
    • Organitzar i gestionar les referències guardades en una base de dades personal.
    • Inserir cites en el procés de redacció d’un treball.
    • Crear bibliografies en diferents estils i formats normalitzats.
    • Compartir bibliografia i col·laborar amb altres usuaris/investigadors.

Existeixen molts gestors de referències bibliogràfiques. En l’actualitat la majoria comparteixen les mateixes funcionalitats bàsiques. Entre els aspectes a tindre en compte per fer una valoració, haurem de considerar:

    • Compatibilitat amb els recursos electrònics comercials més importants, i que permeta una importació directa.
    • Incorporació de referències des de PDFs, a través de les seues metadades.
    • Importació des d’uns altres programaris de referències bibliogràfiques.
    • Capacitat per a emmagatzemar, organitzar i processar les referències bibliogràfiques obtingudes, mitjançant la creació de col·leccions i carpetes, així com la detecció de duplicats.
    • Capacitat per a generar bibliografies i cites bibliogràfiques en diversos formats normalitzats (ISO, APA, Vancouver, etc.), amb la possibilitat també de crear estils personalitzats.
    • Eines d’integració amb els processadors de text més coneguts (Word, Google Docs), que faciliten la inserció directa de les cites mentre redactem.
    • Capacitat d’integrar documents a text complet.
    • Possibilitat de compartir recursos.
    • Disponibilitat d’aplicacions APPS amb sincronització de tots els nostres dispositius.
    • Capacitat d’emmagatzematge.
    • Alguns d’ells, tenen també funcions de xarxa social.

 

Què és RefWorks?

Logo de RefWorks

RefWorks és una eina per a gestionar referències bibliogràfiques en web que permet:

  • Crear una base de dades per a emmagatzemar referències importades de bases de dades bibliogràfiques o afegides manualment.
  • Organitzar les referències mitjançant una classificació per carpetes i etiquetes.
  • Associar els documents complets en format PDF o DOC a les referències i anotar-los i subratllar-los.
  • Generar automàticament bibliografies en diferents formats (APA, MLA, Vancouver, etc.) de les referències guardades i exportar-les de manera fàcil a un document de text.
  • Gestionar bibliografies per a diferents projectes amb una mateixa eina.

 

Com començar a utilitzar RefWorks?


Si pertanys a la comunitat de la Universitat de València, pots crear-te un compte i utilitzar el gestor bibliogràfic RefWorks sense limitacions.

Accedeix a ProQuest RefWorks i utilitza el correu institucional UV per a crear-te el compte. Després podràs accedir al teu compte de RefWorks des de qualsevol dispositiu connectat a Internet perquè RW és un gestor bibliogràfic en web. No és necessari estar connectat a la xarxa UV.

En el següent vídeo es mostra com obrir un compte:

RefWorks-Accedir i crear compte

 

RefWorks Legacy i ProQuest RefWorks


L’antiga versió del gestor RefWorks Legacy es tanca el 30 de juny de 2023.

Malgrat que encara està disponible la versió clàssica de RefWorks (RefWorks Legacy), recomanem obrir el compte en ProQuest RefWorks, que és la versió contínuament actualitzada del gestor.

Si encara esteu utilitzant RefWorks legacy i voleu canviar a la nova versió, ací teniu les instruccions per a migrar.

RW legacy-ProQuest

 


VÍDEO TUTORIALS


 


Com citar


 

CRITERIS PER LA CITACIÓ BIBLIOGRÀFICA

Gestión bibliográfica.pdf

Elaborar cites i referències bibliogràfiques

Quan es redacta un treball acadèmic s’ha de fer referència obligada a les fonts d’informació utilitzades.

D’aquesta manera:

  • Es reconeix i valora el treball d’altres autors.
  • Es contextualitza i dóna rigor al treball i reforça els arguments.
  • S’ofereix al lector la possibilitat de cercar les fonts d’informació citades al vostre treball.
  • S’evita el plagi.

Enllaços d’interés:

Conceptes bàsics

  • Cita textual: Transcripció literal del text del treball d’un altre autor. Si és menor de 40 paraules, s’insereix en el nostre text entre cometes. Una citació major, es transcriu en paràgraf a part i amb sagnat.
  • Les cites bibliogràfiques són una forma de referència breu que s’ ha d’ incloure en el text, quan es fa menció d’un treball aliè del qual s’ha extret informació. Identifica la font de manera inequívoca. Segons l’estil de cita que s’utilitze, aquesta referència breu és el cognom de l’autor i l’any de publicació, o bé un número currens.

Exemple amb la norma ISO:

Velayos, 2007

  • Les referències bibliogràfiques són descripcions més extenses que descriuen la font d’informació consultada (ordenades alfabèticament al final del document o per número currens). Inclouen elements fonamentals per a identificar exactament el document citat: autor, títol, data, editorial…

Exemple amb la norma ISO:

VELAYOS, J.L. Anatomía de la cabeza: para odontólogos. Buenos Aires: Médica Panamericana, 2007. 320 p. ISBN 978-84-9835-068-5.

  • Mètodes de citació: Hi ha diferents maneres de relacionar les cites que hi ha dins del text i les corresponents referències bibliogràfiques.
    • Mètode numèric: Numeració inserida en el text, mitjançant parèntesis, claudàtors o subíndexs després de l’autor o concepte al qual es fa referència, que remet a una referència bibliogràfica.

Cita numérica

    • Mètode de notes: Les crides de nota del text remeten a notes ordenades, situades a peu de pàgina, al final del capítol, o al final de l’obra, que contenen, bé la cita abreujada, o bé la referència bibliogràfica.

Cita nota

    • Mètode autor/any: A continuació de la informació citada, apareix entre parèntesi el nom de l’autor o autors citats, l’any de publicació del document citat, i, en alguns casos, les pàgines. Al final del document, apareix la llista de referències completes, amb els autors ordenats alfabèticament. Quan un autor té diferents cites corresponents a diferents treballs, aquestes s’ordenen cronològicament.

Ciita autor-any

 

  • Estils bibliogràfics són un conjunt de regles que defineixen les dades bàsiques que hem d‘incloure en la citació de cada tipus de document, així com l’ordre i format tipogràfic en la presentació d’aquestes dades. Els elements d’una referència bibliogràfica (autor, títol, any de publicació, paginació, etc.), han d’identificar-se de forma clara i mantenir uniformitat en la seua presentació al llarg del treball. Aquests aspectes estan descrits en la norma internacional ISO 690:2010 (amb el seu equivalent a Espanya UNE-ISO 690:2013), però no hi ha un únic estil adoptat globalment. Tradicions acadèmiques en diferents àrees de coneixement, o fins i tot, publicacions de prestigi, han donat lloc a diferents estils que inclouen tot el procés d’elaboració i edició del manuscrit, definint aspectes com la presentació de les referències bibliogràfiques, les cites, la tipografia, abreviatures, etc.
    Més informació sobre estils de citació.

Estils de citació


 

 

Recordeu que per a cada treball cal seguir les normes de l’editor o l’entitat concreta a la qual s’adreça el manuscrit.

Si utilitzeu un programa de gestió bibliogràfica (Refworks, Zotero, Mendeley…) qualsevol cita guardada es podrà transformar en el format de cita que vos demanen

Us presentem un resum dels estils més utilitzats:

Estil de cita Enllaços d’interès
UNE-ISO 690:2013  Àmbit d’aplicació multidisciplinar. Proposa un marc general amb una sèrie de recomanacions per a la redacció de referències bibliogràfiques i cites de recursos bibliogràfics (monografies, sèries, materials cartogràfics, registres sonors, música, materials audiovisuals, recursos electrònics, patents, etc…). No és d’aplicació per a les cites legals que tenen les seues pròpies normes.
Estableix un ordre per als elements de la referència i també unes convencions per a la transcripció i la presentació de la informació que es deriva de la publicació font.
AENOR ha publicat la versió en espanyol de la Norma UNE-ISO 690:2013Cites:
La norma UNE-ISO 690:2013 accepta tres mètodes de citar dins del text.L’elecció d’un d’ells modifica el lloc on hem d’anotar la data de la publicació.
• Sistema de nom i data (Harvard).
• Sistema numèric.
• Notes contínues
En el primer, la data s’anota després del nom de l’autor, mentre que en els dos últims, la data s’anota després de l’editorial.Referències bibliogràfiques:
Pautes generals per a l’elaboració de referències bibliogràfiques
• Les dades de la referència s’extrauen del document citat, és a dir, el document font.
• Els noms de pila dels autors poden reduir-se a les seues inicials.
• Quan existeixen diversos autors se separen per punt i coma i un espai; si són més de tres, s’indica el primer afegint l’abreviatura [*et al.]
• Si l’obra és anònima, el primer element de la referència serà el seu títol.
• Quan l’autor és una entitat, es transcriu el nom de la mateixa tal com apareix en la font, seguit de la secció, si existeix, i separades ambdues per punt i coma.
• Després dels cognoms i nom d’editors, coordinadors, etc., s’afegirà l’abreviatura corresponent a la funció que realitzen: (ed.), (*coord.), (*dir.).
• Els subtítols es poden incloure després del títol separats per dos punts i espai (: )
• L’edició es farà constar com aparega en l’obra, sempre que siga una edició diferent de la primera.
• El lloc de publicació se cita en la llengua d’aquesta.
Els elements assenyalats amb asterisc (*) són opcionals.
Pautes per a ordenar les referències
• S’ordenaran alfabèticament pel primer element de la referència (autor o títol) i si aquest es repeteix, per ordre cronològic.
• Si diverses referències comencen per un mateix autor, primer anotarem les obres escrites per aqueix autor en solitari i després les que apareix al costat de dos, tres o més autors.
• Les obres d’un autor (o grup d’autors) amb el mateix any de publicació s’ordenen pel títol i s’afig a la data una lletra que indica l’ordre: 2002a, 2002b, 2002c,…
➢ Cómo elaborar e interpretar citas y referencias bibliográficas (SBD 2010) 
➢ Norma ISO 690:2010(Biblioteca UA)
➢ Cómo citar bibliografía: UNE-ISO 690 (Biblioteca UC3M)
APA Estil creat en 1929 pel National Research Council i desenvolupat per l’American Psychological Association. S’utilitza principalment en Psicologia i Pedagogia, encara que el seu ús s’ha estès també a altres disciplines com les Ciències socials. L’última edició de 2016 del Manual de les Normes APA té com aspectes destacats d’estandardització el format, les referències, la bibliografia i les cites. Cites:
En les cites, indiquem l’autor i any de publicació separats per coma, entre parèntesis. Quan la cita és directa (textual), a més s’inclou les pàgines. Si el nom de l’autor forma part de l’oració només cal posar la data entre parèntesis.
Quan es tracta de dos autors, els cognoms d’aquests apareixen separats mitjançant la conjunció ”i” o el símbol “&”.
En les citacions de treballs de fins a 5 autors, la primera volta se citen tots els cognoms separats per comes i la conjunció “i”. A les següents citacions només caldrà usar el primer autor seguit de l’abreviatura “al.

Referències bibliogràfiques:
Al final del document, ha d’aparéixer una llista amb les referències dels recursos consultats durant l’elaboració del treball. Cada cita intercalada en el text, ha de tindre correspondència amb una referència completa en el llistat final. Les referències s’ordenen alfabèticament.
Les entrades s’escriuen a doble espai i en paràgraf amb sagnat francès.
Diverses referències amb el mateix autor, s’ordenen cronològicament, col·locant primer la més antiga.
Davant de diverses referències que comencen amb el mateix autor, les entrades d’un sol autor van abans de la referència amb múltiples autors.
Diverses obres d’un autor o grup d’autors amb el mateix any de publicació s’ordenen pel títol, i s’afig a la data una lletra que marca l’ordre (1997a, 1997b, 1997c), ordenant-se en conseqüència.

➢ Normes APA 2016
➢ Tutorials Biblioteca PsicoEsp.Normes APA
➢ Estilo APA (Biblioteca UA)Llibres a la Biblioteca➢ APA style simplified : writing in psychology, education, nursing, and sociology
➢ Concise rules of APA style. Washington, DC
CHICAGO Estil desenvolupat per la Universitat de Chicago, té una àmplia difusió en les disciplines d’Història. La característica d’aquest sistema és que proposa dues maneres diferents de presentació de les cites, depenent de la matèria i la naturalesa de les fonts citades i de les tradicions en cada disciplina:
1. Amb notes, habitualment numèriques, que poden anar a peu de pàgina o al final del document. Sistema utilitzat àmpliament en el camp de les Humanitats.
2. Sistema autor-any. És fa referència a la font de la qual procedeix la informació mitjançant el cognom de l’autor i l’any de publicació entre parèntesis. Aquest sistema és utilitzat en els camps de les Ciències Naturals i Socials.

Cites:

En el sistema de notes i bibliografia, les cites es reflecteixen tipogràficament mitjançant un superíndex.

➢Les notes poden anar a peu de pàgina o al final del document.
➢No cal que totes les obres apareguen en el llistat de la bibligrafia, ja que les dades poden haver-se proporcionat en les notes.
➢A les notes de les cites, els noms dels autors es presenten en l’ordre directe (Nom i Cognom), mentre que en la bibliografia apareixen ordenats pel Cognom, coma, seguit del Nom.
➢Els elements de la nota o referència breu, se separen per comes, al contrari de com han d’aparèixer en la bibliografia final, on se separen per punts.
➢Les dades de publicació es posen entre parèntesis.
➢Els títols principals s’escriuen en cursiva, mentre que capítols de llibre o articles de revista es presenten en lletra redona i entre cometes.
En el sistema d’autor/any, les fonts se citen breument en el text, mitjançant parèntesis, amb el cognomde l’autor i data de publicació.
➢Cada nota ha de tindre una entrada en el llistat de referències amb la informació bibliogràfica completa.

Referències bibliogràfiques:
La bibliografia s’ordena alfabèticament, utilitzant la primera lletra del Cognom de l’autor.
El Cognom i el Nom se separen per mitjà d’una coma i un espai
Els elements de l’entrada estan separats per punt i no per comes, com en el cas de les cites a peu de pàgina, i per tant, la primera lletra immediatament després del punt haurà d’escriure’s en majúscula.
Si hi haguera més d’un autor, els noms del segon i següents autors, s’escriuen primer el Nom i després el Cognom.
Per a referenciar les entrades de les publicacions en espanyol, caldrà escriure en majúscula únicament la primera lletra de la primera paraula del títol. En canvi, totes les paraules d’un títol en anglés s’escriuen amb majúscules excepte les preposicions, els articles i les conjuncions.

➢ Guía breve Chicago-Deusto
➢ Estilo Chicago (Biblioteca UA)
➢ Purdue Online Writing Lab. Chicago Manual of Style 17th ed
➢ University of Western Australia. Chicago citation style examplesLlibre a la Biblioteca➢ Manual de estilo Chicago-Deusto
VANCOUVER i NLM style Àrees de Ciències de la Salut, Biomedicina i Veterinària.
El Comité Internacional d’Editors de Revistes Mèdiques (ICMJE) es va reunir en 1978 a Vancouver i va establir els Uniform Requirements for Manuscripts (URM), publicats l’any següent i revisats posteriorment en diverses ocasions. Aquests requisits van adreçats principalment als autors, indicant criteris uniformes sobre com preparar els manuscrits que s’envien a les revistes biomèdiques.
La National Library of Medicine (NLM) d’EUA recomana actualment seguir el “Citing Medicine” (2007- ) com a guia d’estil principal en l’àmbit de la salut.Cites:
L’estil Vancouver estableix que les referències han d’estar numerades consecutivament seguint l’ordre en què s’esmenten per primera vegada en el text, mitjançant nombres entre parèntesis, o, en forma de superíndex sense parèntesi. Aquesta numeració remet al llistat bibliogràfic situat al final del treball sota l’epígraf “referències bibliogràfiques”.
Si es fa referència a la mateixa font en diferents parts del text, s’usarà sempre el mateix nombre per a referir-se a ella.
No es posen notes a peu de pàgina.
Si en una mateixa cita s’inclouen diverses referències, es consignaran diversos nombres separats per comes o units per un guió, segons siguen o no consecutius.Referències bibliogràfiques:
Les referències al final del document es presenten ordenades en funció de l‘ordre d’aparició en el text.
Els autors es referencien pel cognom seguit per la inicial del nom. Han d’aparéixer tots els autors de la font, independentment del seu nombre, encara que podem limitar el nombre d’autors que apareixen en la referència als 3 primers seguits d’una coma i l’expressió (et al.) o (and others).
Citing Medicine recomana no incloure accents i altres signes diacrítics en els noms d’autors i de títols per tal de facilitar la publicació i posterior indexació en les revistes científiques en llengua anglesa.
➢ Citing Medicine, 2nd edition
➢ Redacción y preparación de la edición de una publicación biomédica (2010)
➢ ICMJE Recommendations
➢ U.S. National Library of Medicine
➢ Estilo Vancouver (Biblioteca UA)
➢ University of Western Australia. Vancouver Reference Style Examples
MLA És l’estil elaborat per la Modern Language Association (MLA), utilitzat fonamentalment en els camps de les Ciències Socials, Humanitats, Lingüística, Llengua i Literatura. A més de les indicacions sobre com s’han de realitzar les cites, dóna pautes sobre aspectes tipogràfics i de presentació i format. Cites:
Les cites es referencien dins del text amb el cognom de l’autor citat i la pàgina de la font citada entre parèntesis. L’any de publicació només es farà constar si n’hi ha diverses obres del mateix autor.
La bibliografia al final del text contindrà les referències completes de les fonts consultades.
Totes les referències han de ser expressades en el seu idioma original. Les notes, en canvi, es redacten en la llengua del treball.

Referències bibliogràfiques:
La presentació de la llista de les referències ha de ser a doble espai amb sagnat francès.
Les referències apareixen ordenades alfabèticament pels cognoms dels autors.
En el cas que un autor tinga diverses obres, aquestes s’ordenen alfabèticament pel títol. A partir de la segona entrada, se substitueix Cognom, Nom de l’autor per tres guions i un punt, seguit pel títol del llibre i la resta de dades de la publicació. No obstant això, quan aquest mateix autor apareix en col·laboració en primer lloc amb altres autors, haurem de posar el nom complet i no els tres guions. En aquest últim cas, si n’hi haguera més d’una obra de col·laboració, els títols s’ordenen pel cognom del segon autor.

➢ Estilo MLA (Biblioteca UA)
➢ MLA Style Center
➢ The Library at Kent State Trumbull.Quick Reference Guide: MLA Citation StyleLlibre a la Biblioteca➢ MLA handbook for writers of research papers
HARVARD L’estil desenvolupat en la Universitat de Harvard, durant els anys 50 que es va popularitzar especialment en l’àrea de Física i les Ciències Naturals i, més recentment, en les Ciències Humanes i Socials. També es denomina autor-data, pel mètode de cita que utilitza.
El sistema no utilitza notes a peu de pàgina.Cites:
En les cites en el text, apareix entre parèntesis, el nom de l’autor i l’any de publicació de la font separats per una coma.
En el cas d’una referència a un paràgraf en concret, s’ha d’indicar la paginació després de l’any de la següent manera: Any, p. Nº pàgina.Referències bibliogràfiques:
Les referències bibliogràfiques dels recursos citats en el text i dels documents utilitzats es presenten, al final del treball, en una llista ordenada alfabèticament pel cognom d’autor.
Les referències d’un mateix autor s’ordenen cronològicament de la més antiga a la més recent. Primer apareixen les referències en les quals apareix com a autor únic i, després, les obres realitzades en col·laboració amb altres autors, sempre que aquest autor figure en primer lloc.
En el cas que un autor haja publicat diverses obres en el mateix any, aquestes s’ordenen alfabèticament i se les distingeix mitjançant una lletra minúscula correlativa després de l’any. Se citaran afegint a l’any aquesta lletra.
➢ Estilo Harvard (Biblioteca UA)
➢ University of Western Australia. Harvard Reference Style Examples
➢ Coventry University Guide to Referencing in Harvard Style
IEEE(Institute of Electrical and Electronics Engineers) Estil de presentació i format, basat en l’estil Chicago, ampliament acceptat per escrits acadèmics del camp de les Enginyeries, especialment en les àrees de l’electrònica i la computació. A l’estil IEEE, la citació dins del text és exclusivament numèrica, representada gràficament entre claudàtors, i consecutiva, seguint l’ordre en què els documents van sent esmentats, sense que siga necessari mencionar el nom de l’autor o la data de publicació. Una vegada que s’assigna un nombre a una font, el mateix nombre ha de ser utilitzat en totes les referències a eixa font dins del text. La informació bibliogràfica completa està inclosa exclusivament en la llista de referències, junt amb el nombre de citació respectiu, al final del document. En aquesta bibliografia final, no s’afegiran documents que no s’hagen citat abans en el text. ➢ IEEE Editorial Style Manual
➢ Biblioteca ULL
➢ Biblioteca UMA
ACS Estil de normes de citació adoptat per la Societat Americana de Química (American Chemical Society). Estil recomanat en l’àmbit de la Química. ➢ ACS Style Guide
➢ Biblioteca UCLM
➢ CRAI URV
CITAR FONTS LEGALS Recomanacions generals per a l’elaboració de cites i referències corresponents a textos legals i jurisprudència. Tutorial UNED

Bones pràctiques


 

 

“En una sociedad del conocimiento en la que la investigación científica, el desarrollo tecnológico y la innovación son activos esenciales para el progreso y el crecimiento económico sostenible, cobra especial relevancia la integridad científica como valor inspirador y garante de la buena praxis en investigación. La apuesta por una ciencia de calidad demanda una conducta íntegra y responsable en investigación que constituye el fundamento primario para el avance del conocimiento y el crédito y consolidación del acervo científico”.

Declaración Nacional sobre Integridad Científica , signada en novembre de 2015 per la Conferencia de Rectores de las Universidades Españolas (CRUE), la Confederación de Sociedades Científicas de España (COCSE) i el Consejo Superior de Investigaciones Científicas (CSIC).

1. Comissió d’ètica de la UV

La Comissió d’Ètica en la Investigació Experimental de la Universitat de València és un òrgan de caràcter consultiu assessor al qual correspon l’avaluació dels problemes ètics que es plantegen en el desenvolupament dels projectes d’investigació que experimenten amb humans o amb mostres biològiques humanes, amb animals, amb agents biològics patògens o organismes modificats genèticament, considerant el seu efecte sobre la vida i el medi ambient.

La pàgina web de la Comissió té enllaç als Comités d’Ètica i als formularis i sol·licituds d’autorització que els investigadors interessats deuran emplenar.

 

2. L’ètica en la fase de publicació: el plagi

Què és el plagi i com podem evitar-lo

    • Respecta les idees d’altres i la seua expressió citant els documents que hages utilitzat per a elaborar el teu treball.

 el plagi

 

Com detectar el plagi

Una de les eines que s’utilitzen per a la detecció de plagi són els programes informàtics que comparen textos i permeten reconéixer el grau de similitud entre ells.
La UV utilitza el programa Urkund integrat a la plataforma Aula virtual per a detectar el plagi
Grupo Difusión Científica. ¿Qué es Urkund?: Herramientas para prevenir el plagio

Enllaços a programes lliures

3. Normes dels editors referents a l’ètica de la publicació

4. Enllaços d’interés

 


BIBLIOTEQUES I ARXIUS