Sessió: Hot Potatoes

Hot Potatoes


Hot Potatoes és un programa educatiu que permet generar exercicis autocorrectius de manera senzilla. És d’ús gratuït per als professors i altres educadors. Es basa en el software de Java i està disponible per als principals sistemes operatius.

Hot Potatoes és una eina multiplataforma gratuïta activa des de Setembre 2009, consta de 6 aplicacions o esquemes predeterminats que serveixen per a l’elaboració de diversos tipus d’exercicis multimèdia interactius els quals podran ser publicats en internet des d’un servidor web, ja que són suportats per tots els navegadors moderns, encara que s’ha observat certa incompatibilitat amb navegadors com Firefox Mozilla.

Permet generar sis tipus d’exercicis bàsics (cadascun representat amb una “patata” diferent): desordenar frases o paraules, qüestionaris de resposta oberta o tipus test, exercicis de relacionar, d’omplir els buits o mots encreuats. Els exercicis es poden visualitzar des del navegador i es poden configurar per formar itineraris formatius per a l’ alumnat. 

Presentem ara els possibles recursos per desenvolupar l’aplicació: es tracta d’eines que podrem utilitzar per a crear exercicis en qualsevol matèria del currículum escolar i per a qualsevol nivell educatiu. Plataformes virtuals com Moodle o altres LMS admeten Hotpotatoes com a recurs incrustat per millorar el lligam entre els exercicis.

Les sis eines de què disposa Hot Potatoes són les següents:

• JQuiz:


Crearem exercicis per a respondre a diversos tipus de preguntes, entre les quals inclou les de resposta múltiple i de resposta curta. A les primeres se’ls pot afegir un xicotet comentari a les respostes correctes com a les errònies. A les de resposta curta, el programa és capaç de distingir i mostrar que parteix de la resposta és correcta i com no ho és. L’alumne, a més, pot demanar una pista sobre la resposta, al que el programa mostra una lletra de la resposta correcta.

JQuiz, que serveix per a elaborar packs de qüestions de quatre tipus (veritable/fals, de resposta curta, de resposta múltiple, etc.)

• JCloze:


Utilitzat per a crear exercicis d’emplenar espais, en cada espai es poden especificar un nombre il·limitat de respostes, i l’alumne pot demanar pista i el programa li mostrarà una lletra de la paraula que ha d’omplir. També es pot incloure la definició de la paraula que ha d’ocupar aqueix espai. El sistema de puntuació de l’exercici és automàtic. El programa permet la creació d’espais en les paraules seleccionades, o la generació automàtica de buits cada cert nombre de paraules del text.

JCloze, per a realitzar exercicis en els quals hem d’omplir uns forats que estan en blanc.

• JCross:


Ho utilitzarem per a crear mots encreuats que es poden resoldre online. Es pot utilitzar una matriu de pràcticament qualsevol mesura. Igual que en el JQuiz i el JCloze, hi ha un botó amb l’etiqueta “Pista” que escriu una lletra de la resposta correcta.

JCross, permet  fer mots encreuats

• JMatch:


Crea exercicis per a relacionar conceptes. Apareix un llistat d’elements a l’esquerra (pot ser text o dibuixos), amb un altre llistat a la dreta. Es pot utilitzar per a exercicis de vocabulari relacionant unes imatges amb la paraula que les descriu, per a fer traduccions, o per a ordenar una sèrie d’oracions que formen un diàleg.

JMatch, per a realitzar exercicis d’unió o aparellament, entre una pregunta i la seva resposta

• JMix:


Crea exercicis on ordenarem oracions. Es poden especifi car tantes respostes correctes possibles com es vulga, el botó “Pista” fa aparèixer en la pantalla de l’alumne la següent paraula correcta de l’oració.

 

JMix, per a construir frases a partir de paraules desordenades.

• The Masher:


A més d’aquests cinc programes, Hot Potatoes inclou un sisè programa anomenat the Masher, el qual serveix per a crear una unitat didàctica completa amb els exercicis elaborats amb només una simple operació. Si s’està creant una seqüència d’exercicis, acompanyats per altres pàgines web, per exemple, teoria, i tot açò forma una unitat, aquest programa pot ser útil.

The Masher també pot ser útil per a pujar pàgines web que no s’han creat amb Hot Potatoes al servidor de Hot Potatoes, aquestes dues aplicacions, el programa i el servidor, no són gratuïtes, cal pagar.

 

The Masher, per a crear unitats didàctiques, amb les nostres activitats realitzades amb les eines anteriors, posant en un sol accès totes les activitats d’una determinada unitat.

Requeriments tècnics:

Tenir instal·lat un navegador actualitzat tant per a l’estudiant com per al desenvolupador (Firefox Mozilla, Internet Explorer, Google Chrome, etc), no hi ha restricció de Sistema Operatiu ja que en el portal es disposa de la versió adequada a cada sistema, a partir de la Versió 6.3 ja no requereix efectuar registre, encara que se suggereix introduir el seu nom com a autor perquè aquesta informació quede en el recurs que es crearà. Per a resoldre els exercicis no requereix tenir instal·lat HotPotatoes.

Llocs d’interès per a aquesta aplicació:

https://hotpot.uvic.ca/ ací podrem descarregar i trobar documentació, per defecte està en anglès però si accedim des del Navegador Google tindrem l’opció d’aplicar traducció de pàgina. Un altre lloc que pot interessar per als qui exploren per primera vegada l’aplicació és http://www.ite.educacion.es/formacion/materiales/62/cd/modulo_1_primeros_pasos/qu_es_hot_potatoes.html .

Tutorials:

Tutorial Hot Potatoes versión 6 (en Español) – educaLAB

platea.pntic.mec.es/~iali/CN/HotPot60/tutorial.htm

Bienvenido al tutorial sobre Hot Potatoes. Este tutorial se ejecuta en su navegador Web. Pulse en el botón Comenzar para entrar en el tutorial.

MANUAL HOT POTATOES I. Software Hot Potatoes

desquer.ens.uabc.mx/dam/practicas/Manual_Hot_Potatoes_6_es.pdf

Para ampliar información en españolTutorial de Hot Potatoes.net y Área de Ayuda y Soporte Online para Hot Potatoes. H) …