Sessió: Qüestionaris

 

Crea, comparteix i reutilitza continguts al navegador amb H5P


h5p

H5P, abreviatura d’HTML5 Package, és un editor web amb el qual podem afegir i reemplaçar arxius multimèdia i text a tot tipus de continguts i d’aplicacions H5P.

Ens facilita la tasca de crear continguts interactius, ja que ens n’ofereix una gran varietat; en destacam les presentacions, els vídeos interactius i els jocs de memòria.

h5p

Així mateix, si ens interessa, podem explorar-ne totes les possibilitats:

h5p

H5P és compatible amb plataformes de codi obert i gratuït, i, també, amb WordPress, Moodle i Drupal. Per començar a fer-hi feina, si som usuaris més avançats, podem afegir el connector H5P a les nostres plataformes, o, també, podem crear-lo directament a H5P.org i incrustar-lo.

h5p

Per a això, ens hem de registrar i hem de crear un compte gratuït.

h5p

Una vegada creat el compte, podem començar a elaborar continguts; per exemple, si volem crear un vídeo interactiu, primer hem de triar aquesta opció de la llista de tipus de continguts.

h5p

Després, hem de seleccionar el vídeo:

H5P

Tot seguit, hem d’afegir les preguntes amb els botons del menú superior.

Escrivim unes conclusions o preguntes per concloure l’activitat, i ho desam.QuizPodem descarregar o incrustar el contingut creat al moment, o, també, accedir a una llista de continguts nostres que ja tinguem creats de manera prèvia.

URL: <https://h5p.org/>

Propostes didàctiques

  • Una proposta seria la que hem fet a tall d’exemple: configurar un vídeo i anar fent preguntes sobre qualsevol tema, en funció del vídeo triat, a mesura que hom el va visualitzant.
  • Hi ha moltes propostes educatives, atesa la gran varietat de continguts que es poden crear: elements multimèdia, preguntes o qüestionaris, continguts basats en el joc i xarxes socials.

Recursos

 

 

Kahoot! Crea, participa, juga i comparteix


 

Kahoot! és una plataforma gratuïta per crear jocs educatius, els quals són dissenyats per ser emprats a l’aula o a qualsevol altre entorn educatiu. Es pot accedir als jocs d’aprenentatge o «Kahoots» des de qualsevol dispositiu mòbil, tauleta tàctil, ordinador d’escriptori o portàtil, només cal tenir un navegador web. No és necessari l’ús d’una aplicació, i … Continua llegint «Kahoot! Crea, participa, juga i comparteix»

 
 

Question Pro: crea i distribueix enquestes en línia en tres passes


Question Pro és una aplicació web que permet crear enquestes molt fàcilment i distribuir-les als destinataris a través del correu electrònic o compartint un URL.

Ofereix diferents plans de registre, un dels quals és gratuït: permet crear una enquesta amb 10 preguntes i 100 respostes. Els altres plans, que s’adapten a les especificitats de cada usuari, tenen un cost mensual

El més interessant és que dóna tres opcions per iniciar la tasca de disseny de l’enquesta:

  • Opció de crear l’enquesta des de zero.
  • Opció d’utilitzar múltiples plantilles predissenyades i classificades a través de distintes categories.
  • Opció d’importar un document des de Word.

Un cop seleccionada l’opció preferida, podrem iniciar el procés de modificació i adaptació a les pròpies necessitats. També podrem elegir el tema visual, inserir el logotip del tema, determinar les preguntes i les opcions de resposta, etc.

Plantilla

Per fer la difusió de l’enquesta podrem utilitzar les opcions que ens ofereix Question Pro:

  • Enviar a través de correu electrònic.
  • Compartir l’enllaç a través de les xarxes socials més habituals.
  • Inserir el codi d’incrustació (embedded code) en una pàgina web, un blog.
  • Generar un codi QR.
  • Etc.

Rebrem les respostes de l’enquesta a partir de les participacions dels nostres usuaris a través de l’apartat Informes. Es tracta d’una sofisticada pàgina web en què podrem filtrar determinats elements per rebre la informació que més ens interessa. Amb els resultats obtinguts podrem generar conclusions i elaborar gràfics representatius.

 

URL: <http://www.questionpro.com/es/>

Propostes didàctiques

Són moltes les propostes didàctiques que es poden posar en marxa utilitzant les enquestes en línia, atesa la facilitat de creació i de recollida de dades. També hi poden haver propostes d’ús per als docents i per als alumnes, segons la finalitat.

En qualsevol cas, es pot utilitzar per:

  • Conèixer l’opinió dels alumnes, les preferències, saber de l’experiència pròpia, etc.; en definitiva, recollir informació sobre els destinataris.
  • Realitzar un treball de camp amb recollida de dades.
  • Interpretar resultats obtinguts en una enquesta i crear-ne els gràfics corresponents.
  • Avaluar coneixements assolits.
  • Etc.

Recursos

7 puntos importantes que debe considerar en el diseño de encuestas

Tutorials

 

 

Tutorial Question Pro a Slideshare.

Question Pro en español. Canal YouTube de videotutorials sobre aspectes concrets del maneig de l’aplicació.

 

Quizalize: plataforma en línia per crear qüestionaris d’avaluació/aprenentatge


Quizalize

Quizalize és una plataforma en línia i gratuïta que permet crear concursos en grup a partir de qüestionaris amb preguntes d’opció múltiple. En destacam el caire col·laboratiu: els usuaris poden participar en concursos prèviament dissenyats que s’han compartit amb la comunitat de Quizalize.

El concursant pot visionar el qüestionari en qualsevol dispositiu amb connexió a Internet, sense necessitat de baixar cap aplicació. S’hi pot concursar de manera síncrona o asíncrona, depenent de la configuració que transfereixi el professor al concurs. És, per tant, una eina molt útil per utilitzar dins l’aula i, també, per fer deures i repassar la lliçó a casa. Allò més destacable, si s’usa de manera síncrona a classe, és el panell en què el professor observa, en temps real, els resultats obtinguts per grup o per alumne; aquest factor permetrà solucionar els aspectes en què s’està fallant i reforçar-ne les explicacions.

Panell

Opcions de configuració del qüestionari

  • El lloc web permet crear diferents classes amb els qüestionaris. Podem accedir a cada qüestionari mitjançant un enllaç i un codi d’accés que ha de facilitar el professor.
  • Podem limitar el temps de resposta: entre 5 i 120 segons per pregunta.
  • Cada pregunta possibilita la creació de fins a 4 opcions de resposta.
  • Les preguntes poden incloure imatges.
  • Podem crear fins a 30 preguntes per prova o concurs.
  • S’ofereix retroalimentació quan les respostes no són encertades.

fases

Imatge: passes per crear un qüestionari

crear_quize

Imatge: afegir preguntes
have_a_question

Imatge: configuració de les preguntes

URL: https://www.quizalize.com/

Propostes didàctiques

Didàcticament és un recurs molt útil i realment senzill. Les propostes didàctiques d’utilitat d’aquesta eina poden resumir-se en la presentació de qüestionaris de gran diversitat temàtica a grups d’alumnes, de forma tant individual com col·lectiva.

També ofereix la possibilitat que l’alumne mateix dissenyi i desenvolupi qüestionaris personalitzats per al seu propi aprenentatge i repàs, i fins i tot que siguin creats per ser resolts per altres companys, d’aquesta manera l’eina Quizalize passa a tenir sentit col·laboratiu.

Recursos

1. Tutorials i manuals

Teacher Guide

Manual ràpid d’opcions de Quizalize

2. Enllaços a blogs informatius

http://www.teachersfirst.com/single.cfm?id=16854

http://www.freetech4teachers.com/2016/02/quizalize-create-interactive-review.html

https://newlearningtimes.com/cms/article/3376/quizalize

http://blog.quizalize.com/2015/11/16/question-types-in-quizalize/

 

 

Blubbr: crea un qüestionari a partir d’un vídeo de YouTube


Blubbr

 

Blubbr és una eina en línia i gratuïta que permet crear preguntes a partir de vídeos que estan disponibles a YouTube. Podem crear una pregunta en cada tram de 20 segons; llavors, primer es visualitza el fragment de vídeo i després apareix la pregunta.

Ho veurem així:

BlubbrTreballar amb aquesta eina aporta als alumnes una altra forma d’interactuar amb els continguts d’una assignatura. Els motiva, i provoca que hagin d’estar atents al vídeo per poder contestar a les preguntes que seguiran.

Com es genera un qüestionari amb Blubbr?

  1. Per accedir a Blubbr és necessari disposar d’un compte de Facebook/Twitter, o bé crear-ne un de nou. Un cop registrats, podrem començar creant un «triv», en què haurem de triar un títol per poder fer el qüestionari.
  2. El pas següent és cercar el vídeo de YouTube sobre les escenes del qual formularem preguntes. N’hem d’enganxar l’URL al quadre de cerca.
  3. Afegim les preguntes que els alumnes han de contestar. Podem afegir una pregunta diferent cada 20 segons de vídeo; aquestes preguntes són d’opció múltiple: 4 opcions de resposta. També cal saber que es necessita un mínim de 5 preguntes perquè el qüestionari sigui vàlid.
  4. Fem clic a «Draft» per editar les preguntes tants cops com necessitem, a manera d’esborrany.
  5. Fem clic a «Done» per desar el qüestionari; prèviament, hem de seleccionar la categoria, afegir etiquetes; finalment, fem clic a «Publish».
  6. Un cop publicat, n’obtindrem el codi d’incrustació i l’URL; aleshores, podrem compartir el qüestionari a les xarxes socials o enviar-lo a través del correu electrònic.
  7. Podeu veure el següent videotutorial: Com puc crear un Triv per als meus alumnes amb Blubbr? 

Blubbr

Blubbr

URL: <https://www.blubbr.tv/>

Propostes didàctiques

  • Visionar un vídeo de manera activa i contestar preguntes per veure el grau de comprensió dels continguts explicats en un documental, en diapositives, o bé fer comprensió oral, mirar seqüències de pel·lícules, etc.
  • Preparar a classe jocs tipus Trivial. Proposar als alumnes que preparin bateries de preguntes, i, també, que elaborin un vídeo i el pengin a YouTube, si fos necessari. És fonamental que els alumnes aprenguin a formular bones preguntes.

Exemples

Recursos

 

EverySlide: creació de presentacions interactives amb qüestionaris integrats


EverySlide – Presentació a Vimeo.

EverySlide

EverySlide és una eina en línia i gratuïta que ens facilita la possibilitat de mostrar les nostres presentacions elaborades en PowerPoint o KeyNote i compartir-les; la nostra audiència es podrà connectar a la presentació des de qualsevol dispositiu (tauletes tàctils, portàtils, telèfons intel·ligents…) mitjançant un codi que facilita EverySlide.

 Aquesta eina, a més, ens permet dotar d’interactivitat la presentació compartida afegint-hi enquestes amb respostes de vertader/fals i d’elecció múltiple, o bé afegint-hi dades d’interès. D’aquesta manera, l’audiència pot contestar a les preguntes en temps real, i així l’autor pot saber el grau de comprensió dels continguts mostrats a la presentació i alhora pot anar fent reflexions sobre el tema tractat, la qual cosa fa que sigui més fàcil no perdre l’atenció del nostre públic. Finalment, l’autor de la presentació rebrà informació relacionada amb les respostes introduïdes per l’alumnat (audiència) de forma organitzada i detallada juntament amb el nom de l’alumne.

EverySlide

EverySlide permet la seva utilització en diverses plataformes (iOS, Windows, Android, Linux…). Actualment, aquesta eina està disponible només en anglès.

També presenta una llicència de pagament que inclou una sèrie de característiques extres com ara permetre pujar un nombre il·limitat de presentacions.

URL: <https://everyslide.com/>

Propostes didàctiques

  • Mostrar les presentacions digitals a la classe i compartir-les.
  • Inserir enquestes per fixar l’atenció dels nostres alumnes.
  • Crear avaluacions sobre el grau d’assoliment del que s’està exposant.
  • Facilitar informació addicional o pistes en moments puntuals de la presentació.
  • Rebre retroacció (feedback) dels nostres alumnes en temps real.
  • Fer partícips actius els nostres alumnes.

Recursos

 Videotutorials a YouTube

Exemple de presentació

Tutorial

Tutorial EverySlide by CampusExtens_Uib