Sessió: Editors pàgines web

Strikingly: crea una pàgina web en pocs minuts


Com tothom sap, hi ha molts —i cada vegada més— serveis en línia que ens faciliten la tasca d’edició de pàgines web sense necessitat de tenir coneixements de disseny ni de programació. En aquesta entrada us presentam Strikingly: un servei per generar pàgines web personals al qual podem accedir a través de l’usuari de Facebook; també ens hi podem registrar amb un usuari nou i independent.

Strikingly

D’aquest servei destacam el següent:

  • És molt fàcil editar-hi pàgines web, per tal com és un editor totalment visual. Si sabem quin contingut volem donar a conèixer, en unes hores podem tenir la nostra pàgina web a punt. Les plantilles que s’hi poden elegir són editables: podem afegir-hi seccions o eliminar-ne, personalitzar-ne els fons i els tipus de lletra, etc.
  • Les plantilles tenen un disseny web responsiu (responsive web design). Això significa que, un cop publicada la pàgina web, es pot visualitzar a mòbils, tauletes tàctils, etc. sense perdre funcionalitats (vegeu-ne alguns exemples aquí).
  • Amb tot, la versió gratuïta té algunes limitacions, com ara el fet de no tenir domini propi.

Si s’hi accedeix a través del compte de Facebook, Strikingly fa una proposta de pàgina web amb la informació que conté el  compte de Facebook mateix, a partir de la qual es poden fer les modificacions i els canvis oportuns. Un dels comentaris que es fan sobre Strikingly amb vista al futur és que, com WordPress, és possible que molts usuaris s’animin a fer-lo servir per crear una pàgina web, atesa la rapidesa i la facilitat d’edició que proporciona aquest servei.

URL: <https://www.strikingly.com/>

Propostes didàctiques

  • Crear contingut extra per a una assignatura i publicar-lo.
  • Desenvolupar el hobby professional publicant-lo a una pàgina web i fent-ne sabedors els alumnes.
  • Crear projectes d’alumnes en grups mitjançant el web.

Recursos

 

Elaboració i allotjament de pàgines web amb Yola.com


Yola és una eina que ens permet l’elaboració i l’allotjament de pàgines web professionals sense necessitat de saber-ne editar el codi manualment. La versió gratuïta permet d’una a tres pàgines per lloc, capacitat de descàrrega d’1GB i eines bàsiques per a l’elaboració de pàgines web.
Podrem crear àlbums de fotografies, compartir vídeos de YouTube, integrar mapes de Google Maps i formularis de contacte. Inclou el sistema d’arrossegar i deixar anar per integrar elements i arxius, i els usuaris poden fer ús de diferents ginys. El servei es completa amb la integració de comerç electrònic, correu electrònic, blogs i registre de dominis.

yola

URL: < https://www.yola.com/ >

Propostes didàctiques

  • Presentació de treballs en forma de pàgina web
  • Recopilació de recursos
  • Elaboració de pàgines web de centres, departaments, de l’assignatura, del curs

Recursos

Exemples de webs educatives fetes amb Yola.com

A la pàgina web de Yola.com podem trobar exemples de llocs webs de diferents àmbits educatius elaborats amb l’eina

Yola
[ Imatge extreta de: <    https://www.yola.com/gallery?page=1 ]

Aquí teniu l’enllaç a alguns dels exemples

 

Jimdo: l’eina més fàcil i eficient per a l’administració de continguts web


jimdo

Jimdo

 Jimdo és un dels editors web gratuïts més usats del moment, caracteritzat per la seva facilitat d’ús pel fet que no es requereix saber codi HTML ni programació. Les pàgines web creades s’emmagatzemen en el servidor de Jimdo, i l’adreça URL és un subdomini de jimdo.com.

jimdo

 

La interfície de Jimdo està basada en un sistema de mòduls que es poden afegir, moure i eliminar de forma flexible. D’aquesta manera s’hi poden inserir textos, galeries d’imatges, vídeos de YouTube, ginys i altres elements. El disseny de la pàgina també es personalitza de forma fàcil per mitjà de plantilles predeterminades o inserint plantilles pròpies.

Una de les peculiaritats destacades de Jimdo és la facilitat amb la qual podem vendre en línia qualsevol producte. Es pot posar en marxa una tenda en qüestió de minuts i es poden configurar pagaments amb sistemes com TPV virtual, PayPal, etc.

Jimdo està disponible en 8 idiomes (espanyol, francès, anglès, alemany, italià, japonès, rus i xinès), i també és present en tres versions possibles: gratuïta, Pro i Business, de manera que s’ofereixen prestacions concretes per a usuaris diferents.

URL: <http://es.jimdo.com/>

Característiques tècniques

• edició en línia des del mateix navegador
• gran varietat de plantilles per escollir
• fàcil incorporació de mòduls socials
• blog integrat amb la plantilla
• connexió amb Dropbox
• col·loca fotografies, vídeos i material descarregable
• botiga en línia molt fàcil de configurar
• llibre de visites i butlletí electrònic
• suport tècnic en castellà

Recursos

 

Wix: creació de llocs web amb àmplies possibilitats educatives


Wix

WixWix és un servei gratuït web 2.0 que permet dissenyar i crear pàgines web amb Flash que ofereixen un aspecte molt professional.

La pàgina mateixa té un editor des del qual podem crear la nostra pàgina d’una manera molt intuïtiva i fàcil, sense necessitat de saber utilitzar codis HTML o programació. Per començar triam una plantilla, i a partir d’aquesta ja podem editar la pàgina amb una infinitat de possibilitats: galeries fotogràfiques en Flash, botons de Facebook, Myspace i altres xarxes socials, reproductors de música i vídeo. Els resultats són molt vistosos.

Wix

[Imatge de la interfície d’edició del servei Wix]

L’opció gratuïta ens permet publicar-la a través d’un URL i un codi incrustat. També la podem compartir a Twitter i Facebook.

D’altra banda, també ens donen una opció de pagament, que serveix per tenir un domini propi de la pàgina i per treure la publicitat de Wix.

URL: <http://es.wix.com/>

Propostes didàctiques

A l’aula és una eina pràctica i creativa, tant per al professor com per a l’ús de l’alumnat.

  • Realitzar treballs i presentacions de qualsevol tema de classe que incloguin vídeos, audicions, arxius Flash, documents, etc.
  • Elaborar documents recopilatoris de recursos.
  • Elaborar pàgines web de centres, de departaments, de projectes; pàgines personals, etc.
  • Elaboració de presentacions per a ponències i comunicacions.

Recursos

Tutorial Wix

Exemples d’ús

 

KompoZer: editor de pàgines web

Kompozer

KompoZer és un editor de codi obert basat en el WYSIWYG (el que veus és el que obtens). Considerat un complet programa de disseny web gratuït que combina la gestió d’arxius web i la facilitat d’edició sense que l’usuari hagi de tenir coneixements de programació del codi HTML.

Aquest editor ens permet treballar amb formularis, taules, cel·les i estils visuals. A més, té un client FTP per transferir els fitxers al servidor que els manejarà.

La interfície del programa és agradable i ben estructurada, i permet a l’usuari veure en qualsevol moment el resultat definitiu de la web en construcció i el codi generat per KompoZer.

kompozerInterfície del programa

El Servei Campus Extens de la UIB ha oferit el curs de formació «Edició de pàgines web» durant vàries convocatòries, i actualment proporciona assessorament al professorat que vol elaborar i dissenyar una pàgina web per a una assignatura, un  projecte, unes pràctiques, etc.

URL: <http://www.kompozer.net/>

Propostes didàctiques

  • Creació d’una pàgina web dels recursos didàctics destacats d’una assignatura.
  • Creació d’una pàgina web dels projectes dels alumnes.
  • Creació d’una pàgina web com a galeria d’imatges.

Recursos