Sessió: Diccionaris i enciclopèdies català i castellà

Diccionari català-valencià-balear

dcvb.iec.cat

Diccionari multilingüe

Diccionaris.cat

Diccionaris de l’Enciclopèdia

Diccionari enciclopèdic de medicina

DIEC

Gran Enciclopèdia  Catalana (GEC) 

GDLC

TERMCAT

Diccionarios (RAE)

Dicciomed: Diccionario médico-biológico, histórico y etimológic

Wordreference

 font:http://campusextensrecursos.uib.es/

 

Diccionaris de la RAE


Diccionarios (RAE)

La Real Academia Española ens ofereix a la seva web el Diccionario de la lengua española i el Diccionario panhispánico de dudas.

«La Real Academia Española, fundada en 1713 por iniciativa de Juan Manuel Fernández Pacheco, marqués de Villena, “es una institución con personalidad jurídica propia que tiene como misión principal velar por que los cambios que experimente la lengua española en su constante adaptación a las necesidades de sus hablantes no quiebren la esencial unidad que mantiene en todo el ámbito hispánico”».

III_Centenario_RAE

 

 

DICCIOMED


Dicciomed: Diccionario médico-biológico, histórico y etimológic

Se trata de un diccionario dedicado a términos médicos y biológicos y los estudia desde un punto de vista histórico y etimológico. En su actual fase de elaboración recoge un número significativo de ellos (más de 7.000), entre los que están ya los más usuales. En fases anteriores era un diccionario centrado en los helenismos pero a partir de 2006 en su nueva versión interactiva se han incorporando también términos de origen latino o de otras lenguas. 

El procedimiento de selección de estos términos ha sido bastante aleatorio porque depende en buena medida de criterios didácticos de la asignatura Etimologías griegas del vocabulario biosanitario (libre elección, Facultad de Biología), muchos los han aportado los alumnos de esa asignatura en sus prácticas. A partir de junio de 2007, con la nueva versión interactiva, se incorporan términos de las búsquedas infructuosas de los usuarios que van quedando grabadas. Respecto a ediciones anteriores de este mismo diccionario se han expurgado términos poco o nada usuales y se ha buscado que estén los que manejan realmente los estudiantes de biología o medicina en su formación, por ello se ha evitado en lo posible acumular palabras procedentes de otros diccionarios. Como se ve, este trabajo debe mucho a los alumnos de la asignatura mencionada que se impartió anualmente desde el año 1998 hasta el 2012. En ella se pretende llegar al conocimiento práctico de los lexemas de origen griego de forma que el alumno ante un término desconocido pueda tener cierta idea, por lo menos, del significado aproximado a partir de sus componentes. Téngase en cuenta que se repiten mucho los mismos lexemas, así los 796 más usuales e los estudiados (que aparecen en tres o más palabras) intervienen en nada menos que 5.201 términos y explican totalmente 4.693 términos, es decir, cada uno de esos lexemas interviene o tiene un rendimiento medio de 6,53 palabras.  Si evitamos los lexemas que sólo se usan en una palabra, nos quedamos con 1049 que alcanzan por sí mismos a explicar por completo 5.186 palabras.

 

TERMCAT Centre de Terminologia

A la web del centre de terminologia catalana (TERMCAT) apareixen els termes ja normativitzats provinents d’àmbits especialitzats (informàtica, ciències de la salut, economia, etc.), per difondre l’ús d’aquests mots entre la societat de parla catalana.

termcat

Al TERMCAT també trobam el Cercaterm: és l’espai on es resolen els dubtes terminològics, el qual disposa del Servei d’Atenció Personalitzada, en què, després de registrar-s’hi, es poden plantejar qüestions relacionades amb els tecnolectes que no s’han pogut solucionar amb el Cercaterm.

 

Gabinet de Terminologia UIB

El Gabinet de Terminologia de la UIB,  que pertany al Servei Lingüístic, s’ocupa, entre altres aspectes, de donar resposta a les consultes terminològiques, supervisar la normalització dels termes catalans i difondre la terminologia.

gt

Al Borsí de consultes trobareu una llista de termes de diferents matèries sobre els quals s’ha demanat assessorament: llengua, literatura, història, informàtica, etc.

Justiterm (Departament de Justícia de la Generalitat de Catalunya)

El Justiterm és una ajuda per solucionar els dubtes lingüístics relacionats amb el món jurídic i administratiu que ens puguin sorgir: termes, fraseologia, expressions, etc. Els podem consultar en castellà i català, i mitjançant una cerca simple o avançada,

justiterm

Una opció destacable del Justiterm és que ens en podem baixar tots els termes en format XML, amb la qual cosa podem incloure’ls, per exemple, al nostre corrector.

Gran Enciclopèdia Catalana


Podem llegir a la Presentació el següent: «La Gran Enciclopèdia Catalana (GEC) és un diccionari enciclopèdic universal que té com a precedent immediat l’obra homònima en paper, destacada obra de referència de la situació cultural, social i econòmica dels Països Catalans.»

 

aranya_2

 

És una obra de referència per a tot el qui vulgui fer consultes sobre qualsevol terme en català, ja siguin topònims, antropònims, etc. Són molt útils les imatges, els mapes i l’Arbre del coneixement.

Diccionari de les ciències ambientals


paisatge

 

Les ciències ambientals manegen termes de diverses disciplines; per això, com podem llegir a la seva Introducció, aquest diccionari especialitzat i plurilingüe (català, anglès, francès, castellà) «recull el coneixement de ciències com ara la biologia, la geologia, la química, la física, l’economia, la geografia, la sociologia o l’enginyeria, però també el coneixement propi que les ciències ambientals desenvolupen específicament».

La combinació dels paràmetres del seu sistema de cerca avançada constitueix una gran ajuda per als usuaris: s’hi pot buscar per entrada o definició; en quatre idiomes; i per mot, fragment de mot o sintagma. Tot plegat simplifica i agilita el procés de consulta.

 

 

 

Diccionari Jurídic Català


portada

«El Diccionari Jurídic Català és un diccionari enciclopèdic especialitzat que vol recollir els termes que formen part de les diverses disciplines del dret, com ara el dret públic, el dret civil, el dret penal, el dret processal, el dret canònic, el dret ambiental i el dret mercantil, entre altres.»

Cal destacar, per una banda, la gran utilitat que té per als juristes, gràcies al llenguatge especialitzat emprat en el món juridicoadministratiu; i d’altra, el fet que recull expressions llatines molt usades en l’àmbit del dret.

 

Diccionari enciclopèdic de medicina


Diccionari enciclopèdic de medicina

Aquest diccionari conté termes emprats en l’àmbit de la medicina. Resulta molt útil, ja que és un vocabulari molt específic. I, a més, és una eina molt completa, perquè, a partir d’una cerca àmplia d’un mot, ens dóna accepcions més precises sobre el tema consultat.

 

diabetis

Resulta molt útil, ja que és un vocabulari molt específic. I, a més, és una eina molt completa, perquè, a partir d’una cerca àmplia d’un mot, ens dóna accepcions més precises sobre el

 

 

Diccionaris.cat

Si volem consultar termes generals del català, sinònims, o termes equivalents en altres llengües com ara castellà, anglès i/o francès, ens pot ser útil aquest portal d’Editorial Larousse: [Imatge extreta de: <diccionaris.cat>] Utilitzar-lo és molt senzill; una vegada seleccionat el diccionari que ens interessi, escrivim el terme que volem consultar en el camp de cerca. … Continua llegint «Diccionaris.cat»

Diccionari de la Llengua Catalana Multilingüe del grup enciclopèdia catalana

Aquest diccionari en línia, inclòs en els Diccionaris de l’Enciclopèdia, permet fer cerques en diferents llengües: català, castellà, anglès, francès i alemany. Conté 20.000 entrades amb més de 30.000 definicions que van acompanyades d’exemples, locucions i frases fetes, que n’afavoreixen la comprensió. És molt útil, ja que permet que, a partir del català, puguem trobar … Continua llegint

 

Gran diccionari de la llengua catalana

 [Imatge extreta de: <lexicografia.blogspot.com>] Com podem llegir a la Presentació: «Aquest diccionari és un projecte digital del Grup Enciclopèdia Catalana que ofereix, en línia, el contingut actualitzat de Gran Diccionari de la Llengua Catalana (1a edició en paper: 1998), el diccionari més extens i complet en aquesta llengua.» Podem destacar-ne, a més de les definicions … Continua llegint «Gran diccionari de la llengua catalana»

Diccionari de la llengua catalana de l’Institut d’Estudis Catalans (2a edició)

[Imatge extreta de: <kalidoscopi.espurna.cat>] El DIEC és el diccionari normatiu de la llengua catalana, que apareix per primera vegada l’any 1995. L’Institut d’Estudis Catalans és la màxima autoritat lingüística de la llengua catalana. La Secció Filològica gestiona tot allò referent a la llengua.